Quantcast

Режисьорът Генчев: Дреме ми, че не са харесали филма "Дякон Левски"

"Да взима хапчета", посъветва Максим Генчев племеницата на Левски

Ивайло Анев Последна промяна на 19 февруари 2015 в 17:56 8872 26

Режисьорът на филма "Дякон Левски" Максим Генчев

"Дамата родственичка на Левски трябва да гледа филма повторно и да го научи, и да влезе в тъканта на този филм, а не в спомените, останали в нишките на нейното съзнание, които натрапва. Не мога да покажа как Левски си е говорил с разни паши, той е воювал с тях. Не мога да покажа как се прави на монахиня в църква и как обслужва турците с кафе. Такъв Левски аз не познавам, моят Левски е герой и такъв го вижда зрителят." Така режисьорът на филма "Дякон Левски" избухна в ефира на Нова тв след критиките за лентата на Христина Богданова, родственица на Апостола на свободата.

След премиерата на филма в НДК тя написа в коментар във Фейсбук:

"Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски". В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована", пише тя в профила си в социалната мрежа."

Днес Христина Богданова обясни огорчението си с думите:

"Моят Левски, този, в когото аз вярвам, който съществува в моето съзнание откакто се помня, е много жив, динамичен, харизматичен, магнетичен човек, който те увлича с идеята си, с енергията си, с категоричността си, с достойнството си, със себеуважението си. За съжаление, аз не видях това в тази интерпретация.

Когато реагирах, публикувайки моето становище, го направих в качеството си на зрител и на българка, въобще не в качеството си на родственица на Левски. Имах проблем не само с образа на Левски, а въобще с начина, по който ми изглеждаха всички останали герои и имена от тази епоха. Не усетих за какво става дума, не разбрах за какво се борят тези хора. Много ми беше накъсано, фрагментирано, имаше неща, които - конкретно говоря за личната история на Левски - не са така като факти.

Имаше неща, които преживях като самоцелни - псувнята беше едно от тях".

След нея по телефона в разговора в студиото се включи и режисьора Максим Генчев, който заяви:

"Днес трябва да стоим прави, а не да се занимаваме с филми. Днес преди 142 г. е обесен най-великият свят българин на България и не е почтено да се занимаваме с филми, с клюки, с кой к'во мислил, на кой не му било угодено и кой бил еди кой си и аз кой съм бил. Това за мен е гавра с паметта на Апостола".

Кои казват, че филмът е "гавра"? Които потриваха ръчички, когато го обесиха преди 142 г. или тези, които сега вият като гарвани за този филм, попита Генчев и ги покани "тук, в провинцията да видят истинските зрители на Левски".

"Седят като в църква. Седят хората и след това се просълзяват, защото българският герой е окачен на бесило и на никой не му пука за тая работа", каза Генчев.

Той се "нахвърли" словесно и върху водещите на сутрешния блок с обвинението, че правели "жълти предавания за сметка на едно страдание на цял един народ".

"С 200 кръвно съм в момента, не ви е срам", упрекна ги той.

Дреме ми, че не са харесали филма

Дреме ми, че не са ми харесали филма. Народът го харесва, хората го гледат, всичко е шест. Какво има повече? - коментира и в ефира на bTV Максим Генчев.

Първо режисьорът репликира сценариста Георги Иванов, който разкритикува филма в социалните мрежи.

"Направо ми поляха студена вода за добър час. Виждаме един убедителен Левски. Няма да се огъвате на дивана, където седите, а ще гледате филма и ще вникнете в него. Аз съм сценарист на Левски, ти на какво си сценарист? Защо да се занимава в 8.30 ч. с мнението на един провален сценарист. Като не можете да го разберете от раз, ще го гледате още един път”, посъветва Генчев.

След това сам прехвърли темата към прапраплеменницата на Левски Христина Богданова, която веднага след премиерата на филма обяви, че иска да го забрави.

"Дайте да видим с внучката (има предвид прапраплеменницата) какво става. Ама дреме ми, че не са ми харесали филма. Народът го харесва, хората го гледат, всичко е шест. Какво има повече?", попита видимо раздразнен Генчев.

"Да взима хапчета. Аз не мога да се занимавам. Аз ще я изпитам по филма. Тя не е гледала филма. Как мижав Левски? Ми да гледа филма. Как може такова нещо да говори? А къде беше три години, докато аз правих този филм? Къде беше тая жена да се обади да каже – така и така, аз съм внучката на Левски. Ма как ще я търся? Аз съм потърсил другата внучка на Левски – Табакова, доц. Tабакова. Потърсил съм и другата внучка на Левски, която е пък режисьорка. Колко внучки има? Дайте да се разберем”, завърши той обвиненията си към нея.

На въпрос на водещия – защо е толкова агресивен, Максим Генчев отговори: "Не съм гневен, бе, човек. Аз едвам ви чувам. Едвам долавям някакви думи. Как агресия? Ами, аз съм режисьорът, командвам, не мога да говоря нежно и тихо. Мен ми харесва, че не се харесва филмът. Това означава, че адресът е достигнат. Тия, които са потривали ръчички на бесилката на Левски, сега вият срещу филма. Много моля за извинение, но за мен гарваните са тези хора”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2015 в 15:26

Към коментар №20. Тази пропагандна помия платена от ДПС е най-опасна при досег с учители-идиоти, вместо да ги водиш да гледат измишльотени им разкажи истинската история.

Силно ме притеснява че този меко казано слаб и вреден филм ще бъде показван на ученици.

20.02 2015 в 21:11

Не съм гледал все още филма.Но ужасно дразни ГРУБОСТТА , АРОГАНТНОСТТА И БЕЗОЧИЕТО на този псевдоактьор и набеден режисьор М.Генчев.
Няма абсолютна истина и господинът би могъл , да смекчи тона към инакомислещите.За мен, че се е ВЗЕЛ НА СЕРИОЗНО това нищожество не е страшно, страшно е че мърси един НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ!!!!!!!

20.02 2015 в 18:39

Няма как да ти дреме. Нали получи субсидия, т.е. купи си от корумпираната комисия. Бойкот на филма. Лично аз не съм го гледал и няма да го гледам.

20.02 2015 в 15:27

Голям наглец, тъпак и нахално говедо си ти, жидо Максим Генчев. Както винаги зурлата ти търси една пълна копаня с помия за да се налочи. Е, налочи се. Набутали му едни пари да омаскари една национална светиня. Отврат!

20.02 2015 в 11:41

Към коментари 11 и 21.

Не мога да вярвам на автор, който не знае на коя дата е била освободена България и на коя дата умира майката на Васил Левски, та да пише за неблагодарността на новите български управници.
Гина Кунчева е била пускана в кладенец от османлиите, за да издаде Левски, но не го прави. Брат му Петър, не особено грамотен, пише писмо за това след Освобождението без да пояснява, че това не е причина за смърта й. Това се използва от продажници (най-често блюдолизци на заплата в разни неправителствени организаци на копаня към различни фондации, най-често щатски или немски) да петнят великата саможертва на Левски. Друг такъв изключително гнусен пример е "историчката" М.Балева, стипендиантка на фондацията Алфред Тьопфер, която в своя "научен труд" (докторат на тема "Изкуство и национализъм на Балканите. Примерът България") отрича изцяло Баташкото клане и на едни 95страници прави "научна обосновка" как това не се е било случвало и било "художествена измислица"!

След обесването на Левски тази велика българка Гина Кунчева казва:

"Няма да варя жито. Васил ще живее вечно."

Тя умира от сърдечен удар. Авторката лъже целенасочено. Целта е да се принизи и омърси всичко българско, да бъде поруган подвига от саможертвата на Левски.
Трижди проклети да са такива продажници!
Левски е най-великия българин жертвал себе си да я има България.

20.02 2015 в 11:05

Няма да гледам филма на този откровен простак.
Левски е в сърцето на всеки българин и опростачаването му е богохулство!

20.02 2015 в 10:45

User18:15 19 фев 2015
http://www.bulgaria.utre.bg/2014/02/19/210556-zhestokata_smurt_na_roda_i_maykata_na_levski

Не съм гледал филма , но линка ме потресе за мизерията в която е умряла не само майката на Васил Левски в Свободна България, но и неговите братя.
Срам за всички нас, щом покриваме това в забрава.
Сигурно за това слагат всички минуси?или не са прочели статията.

20.02 2015 в 08:49

От мен.

Учител съм и заведох учениците си да гледаме филма. До колкото разбирам от режисура, не бих я нарекъл слаба. Филма беше малко накъсан, но не видях нищо скандално в него.

Сега най- важното, учениците ми го харесаха. По време на филма коментарите бяха: " Ей това е велик българин", "Това е герой, можеше да отиде другаде, но умря за родината" и пр. Ако повлияе така на всички деца които го гледат филма е 10/10.

19.02 2015 в 22:02

Гледах трейлър-а на този филм и се отказах да гледам самия филм. Ако това са най-добрите моменти, 4 часа не знам как ще изтрая с тези актьори, плоски реплики, и с малко секс и насилие за комерсиалност: така, да се хареса на по-невзискателните.

19.02 2015 в 21:34

Може би е факт, че почти всички режисьори на този свят са арогантни копелета, но този освен това е завършен простак! Човек, който вярва в правотата си и вярва, че е направил нещо стойностно не се държи така!