Ресторантьори с нов опит да върнат пушачите в кръчмите

OFFNews Последна промяна на 03 май 2014 в 16:57 4444 14

Нов опит за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито планират собственици на заведения, съобщи нова. Ресторантьори, хотелиери и собственици на барове ще търсят подкрепата на депутати, за да сезират Конституционния съд за забраната.

Две години, след като бе забранено пушенето в заведенията, оборотите са паднали наполовина, а съкратените служители са хиляди, твърдят от ресторантьорския бранш. И след като опитът на депутати да отменят законовата забрана бе спрян от президентско вето, бизнесът планира да я атакува в КС.

За да бъде сезиран Конституционният съд, зад искането трябва да застанат минимум 48 депутати.

Противниците на цигарения дим в отговор са готови да сезират съда в случай, че забраната падне. Мотивът е отнето им право на здравословна среда на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2014 в 00:19

1. Определено твърдя, че намалелите ОБОРОТИ на заведенията не се дължат на забраната за пушене, а са резултат на много др. фактори.Криза, лайфстайл и т.н., но това е др. тема.
2. Дори забраната за пушене да беше причината се чудя: колко голям ла@нар трябва да си за да предпочиташ оборота на смрадливата си кръчма и здравето на хиляди хора(тумори, респираторни заболявания и т.н.)?!?!
3. НЕпушач съм, но въпреки това допускам да има салони за пушачи и непушачи или цели кръчми които декларират, че са едно от двете.За обществени сгради, обаче, категорично не допускам да се пуши, щото там хората не влизат по желание.
---------
Мисля, че всеки трябва да носи отговорност за здравето и живота си.На този Свят единствените неограничени неща са човешката простотия и алчност.
4

05.05 2014 в 23:17

ВИКТОР,що за идиотщина...ресторантьорите виновни, а напирате да сте в заведенията,ами не ходете.Ако следваме "логиката" ви, при превишена скорост трябва да глобяват катаджиите защото не успяват да озаптят нарушителите шофьори. Злобна българска работа!

04.05 2014 в 13:23

Плана В: Българите още по масово се изнасят в нормалните страни. Заведенията затварят.

04.05 2014 в 12:36

Съветвам собствениците на заведения, членуващи в разни асоциации за защита на тютюневия дим, да крият този факт от клиентите си! Всеки има право на собствено мнение, но за такива като мен, защитаването на подобно нещо е признак, че не можеш да привлечеш клиенти с друго, освен с възможността да замърсяват въздуха на останалите, като употребяват наркотични вещества. Аз също пия кафе, но вече без цигара. Дори когато пушех, излизах навън да пуша. Скъпи пушачи, никой не е длъжен да ви диша пушеците. Ако толкова сте препаткали от абстиненция за никотин, има електронни цигари! Не сравнявайте забраната с едни минали соц. времена. Наркотичните зависимости не са нещо, което трябва да се толерира, независимо от режима.

04.05 2014 в 10:36

Не съм съгласен, че има съкращения в бранша. Аз последната година постоянно нямам достатъчно сервитьори, а на готвача плащам повече от на програмист за да не избяга.

Тази кампания за връщането на цигарите в заведенията е от тъпите производители и разпространители на цигари и техните тролове.

03.05 2014 в 23:41

Съгласен съм с Плагиат да не се пуши в заведенията със следните допълнения:
- тест за простаци задължително
-за Плагиата да се направи изключение - да се разреши пикаенето направо вътре в камината
-да се обясни на простака, че цигарите са стока,която можеш да купиш от всякъде...колкото до "естествените му нужди" - изградени помещения има от преди той да се роди,нямало е кой да го научи как да ги ползва.
- в заведенията, такива като въпросния Плагиат първо да плащат, пък ще имат да вземат.
Гласувам!

03.05 2014 в 23:10

при последните ми визити на заведения се пушешe свободно т.е. преди седмица.....повече няма да ходя в заведения в БГ.

Да се оправят.

03.05 2014 в 22:57

В добрите ресторанти има опашка да те настанят - тия ресторантьори май не са представители на добрите ресторанти?

03.05 2014 в 22:38

Пълни глупости че оборотите са паднали! Изобщо не са паднали оборотите! Всеки ден гледам и виждам, че пушачите основно пушат и пият кафе, а тлъстите консумации се правят от други. То и малко бебе знае, че цигарите притъпяват всякаква форма на апетит. Що за смешен аргумет - оборотите паднали ахахахахахах! Изобщо, който иска да се трови, да се търси друго място да се трови. Не стига че всеки ден автомобилите ни тровят и нашия въздух в България е един от най-лошите по чистота в Европа, ами и трябва да ми димят в заведенията. Глобите са малки за заведенията, това е просто казано.

03.05 2014 в 22:33

Съгласен съм с ресторантьорите със следните допълнения:
- В ресторантьорските заведения да се разреши чопленето на семки и плюенето на остатъка под масата;
- В ресторантьорските заведения да се разреши пикаенето, но само в ъгъла, зад камината;
- В ресторантьорските заведения да се разреши уригването, пърденето, повръщането и т.н. естествени реакции;
- В ресторантьорските заведения да се разреши тефтера, т.нар. борч, аванс, аванта...

Гласувам.