Решено: Заради хеликоптера над ''Градина'' пада главата на директора на ГВА Христо Щерионов

OFFNews 03 юли 2023 в 18:13 2311 2

Снимка Скрийншот

Христо Щерионов

Директорът на "Гражданска въздухоплавателна администрация" Христо Щерионов ще бъде освободен, каза пред журналисти министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, след среща с премиера акад. Николай Денков, на която е бил обсъден случая с ниско летащ хеликоптер над плаж. По думите на министъра инцидентът е в разрез с всички правила за извършване на този тип полети.

Оказа се, че компанията, която извършва този полет, е извършвала такива полети и преди време, каза още той и посочи, че тогава не е било обърнато достатъчно внимание на безопасността на тези полети, което означавало, че това е рецидив.

В отговор на въпрос какво е конкретното нарушение на Христо Щерионов, министър Гвоздейков каза, че „нарушенията са много, те са наслоени във времето. В крайна сметка това е органът, който трябва да контролира гражданската авиация в България“. Министър Гвоздейков посочи, че последен е научил за инцидента, който е станал рано сутринта в събота. Вчера също не е бил потърсен от компетентния орган, за да му докладват за случая.

Ние като правителство и аз като министър не можем да позволим повече такива ситуации и трябва да работим сериозно върху контрола, който се прилага за безопасността и сигурността във въздухоплаването. Като министър дадох достатъчен толеранс на всички през изминалия месец да обмислят своите действия и позиции, каза още той. По думите му всеки, който направи нарушение, включително и той самият, ще бъде санкциониран по този начин.

В отговор на въпрос какви мерки ще бъдат взети по отношение на такива фирми и малки летища, министър Гвоздейков каза, че в случая стриктно ще бъде приложен Законът за гражданското въздухоплаване. В момента се изготвя заповед за проверка на авиационния оператор, на документите на хеликоптера, на документите на пилота и предстоят сериозни действия от страна на Главна дирекция "Гражданската въздухоплавателна администрация", тай като трябва да бъдат снети обясненията и от пилота, добави той.

На този етап е рано за коментар дали ще се отнемат лицензи и разрешителни, докато се установят всички причини, довели до тази ситуация, но не е изключено да бъде отнет лицензът както на оператора, така и на пилота.

Такива инциденти не трябва да бъдат допускани, това е условие да бъдат убивани хора, този хеликоптер е летял твърде ниско над хора, което, по думите му, е твърде рисково и опасно.

Във въздухоплаването има стриктни правила и регламенти, според които ние трябва да работим, напомни министър Гвоздейков. Ако контролираме дали се спазват, няма да има никакъв проблем, защото са направени, за да бъдат спазвани, а този инцидент показва, че контролът е занижен и „всеки си прави каквото си иска, когато има солидна сума пари, за които трябва да бъде извършен този полет“, допълни той.

Министър Гвоздейков отказа да коментира възможните кандидати за поста директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

26.07 2023 в 10:05

Браво, г-н Гвоздейков! Закови ги тези мързеливи некадърници!

22548

1

dolivo

03.07 2023 в 21:46

браво, с повод още по-добре

без повод дори да се изчистят оборите от окопани другари грухтящи и невършещи нищо
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки