Ректорът на УНСС обясни защо е уволнил доц. Мартин Осиковски

Александра Маркарян 23 април 2021 в 14:39 11635 1

Снимка Фейсбук/Мартин Осиковски

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и доц. Мартин Осиковски, май 2020 г.

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Димитър Димитров разясни, в отговор на въпроси от OFFNews, мотивите си да уволни дисциплинарно доц. Мартин Осиковски.

"Аз вече имах възможност да изложа своите доводи пред Ректорския, Ректорско-деканския и Академичния съвет на университета и те са свързани с необосновани и неверни твърдения в публикация в социалните медии, че на главния вход на УНСС е имало надписи „Бюлетина № 28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“, и че е извършвана политическа предизборна агитация на територията на Университета от бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетското ръководство в зала „Тържествена“. Това е въвеждане в заблуждение на обществото чрез представяне на невярна информация в социалните мрежи, включително и снимки от 2019 г., които не са правени в периода на предизборната кампания за Парламентарни избори 2021 г.", пише проф. Димитров в отговора си до OFFNews.

Той прибавя също "публикация в последния ден на предизборната кампания за парламентарни избори 2021 г., въвличаща УНСС в политическа агитация, насочена срещу определена политическа партия".

"Ще допълня и обидните квалификации по отношение на УНСС като „срам“ и „съсипан“. Всичко това беше тиражирано в над 80 медийни публикации" - подчертава ректорът.

Публикацията от последния ден на предизборната кампания преди вота от 4 април е следната:

#Breaking ❗Опасно и невъзможно е да се действа против съвестта. Ето ме, тук съм – другояче не мога. – Es ist gefärlich...

Публикувахте от Мартин Осиковски в Петък, 2 април 2021 г.

Текстът й гласи:

"#Breaking ❗Опасно и невъзможно е да се действа против съвестта. Ето ме, тук съм – другояче не мога. – Es ist gefärlich und unmöglich, etwas gegen das Gewissen zu tun. Hier stehe ich und kann nicht anders. – It is neither safe nor right to act against Conscience. Here I stand, I cannot do otherwise. (Мартин Лутер, 18. април 1521 г., Вормс)❗

Когато вчера по друг повод написах, че „духът на Закона за висше образование и на университетските правилници е ясен: политическият агитпроп НЯМА място на университетска територия“, нямах ни най-малка идея, че съм си подготвил почвата за днешните събития...

И така, уважаеми колеги, приятели, познати и непознати, рано тази сутрин т.нар. премиер е бил на посещение в институцията, в която работя – Университета за национално и световно стопанство. Повод за посещението му е било разглеждане на т.нар. „най-нов корпус“ – същата онази сграда, заради която (вече бивши) министри на същия този т.нар. премиер през 2019 г. докараха университета до безпрецедентна и финансова и имиджова криза (в разрез с всички правила и договорки – знам това добре, тъй като по онова време бях помолен да проуча случая и да съставя писмено възражение, както и направих.)

Но няма значение кой е бил прав тогава и кой – крив; същественото е, че беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ.

СРАМ!

Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога. Поради тази причина, като символичен израз на несъгласие и протест, с настоящото заявявам, че:

✅ Подавам оставка от „ръководната“ длъжност „главен секретар по уеб комуникации“ на Университета
✅ Оттеглям се като член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“
✅ Оттеглям се като член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“

Предварително искам да заявя, че знам какво ще се каже: „Но това не е политическа агитация, ние само разглеждахме сграда“. Отговарям: хайде да не се правим и да си говорим като мъже, моля.

Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция. <P.S.> = заглавия към снимките, публикувани фейсбучно, вж. скрийншотовете <P.S./end> Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия.

(Прилагам снимки от предходното посещение с джипката на горепосоченото лице в най-новия корпус. Тогава той дойде, накара ни да ходим като добитък през една кал, строи министрите си и им разпореди да „пуснат“ парите, които по-рано те бяха спрели.)"

"Спазени са всички процедури по Кодекса на труда - пише още проф. Димитров до OFFNews. - Ще ви припомня, че и доц. Осиковски сам обяви на 2 април публично решението си, да подаде оставка от всички заемани от него ръководни длъжности." (Уточняваме, че тогава доц. Осиковски подава оставка от заеманите ръководни длъжности в университета, но не и като преподавател.)

Попитахме още проф. Димитров би ли преразгледал решението си заради острата обществена реакция, която то предизвика. Заповедта за уволнението е от 21 април, тя доби публичност на 22-ри, а започнатата междувременно подписка срещу уволнението към момента е получила подкрепата на над 4000 души. 

В отговор на въпроса ни проф. Димитров пише:

"Не само аз, цялото ректорско ръководство се сблъска с негативна реакция от страна на колегията относно уронване престижа на университета. Това е едно трудно решение. Знаете, че доц. Осиковски беше в ръководния екип на университета – главен секретар по web комуникации и член на екипите на важни за университета проекти. Именно затова огорчението на колегите е още по-голямо. Към момента не са настъпило обстоятелства, които да променят взетото решение. Доц. Осиковски не е потърсил контакт с мен или ректорското ръководство до този момент".

С позиция за уволнението днес излезе и Асоциацията на европейските журналисти - България. "Преподаватели като доц. Мартин Осиковски са гордост за всеки университет", пишат от АЕЖ. Може да се запознаете с целия текст ТУК.

Съюзът на българските журналисти също изрази позиция под заглавието "Възмущение буди посегателството върху свободата на словото на доц. Мартин Осиковски".

Как доц. Осиковски коментира вчера пред OFFNews случилото се вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

1

stanimir_13

23.04 2021 в 15:09

Така демокрация не се прави. Преподавател, който е защитил престижа на УНСС е накърнил добрите чувства между ректора и властта. Много ниско са паднали критериите. За да си преподавател, трябва да ръкопляскаш на Бойко, да се смееш на шегите на Бойко, да съчувстваш за коляното на Бойко. Ами то лесна работа, бе хора. На тия критерии отговарят около 15% от българите и почти всички римляни.