Рекордно потребление на ток снощи

OFFNews 01 февруари 2012 в 10:52 1624 0

Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС

Рекордно потребление на ток е отчетено вчера около 21.00 часа – 7340 мегавата, каза Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма по бТВ.

Вчера сме изхарчили 153 315 хиляди киловатчаса (kWh) електроенергия, а днес се очаква потреблението на страната да достигне 154 млн. kWh.

С близо 6% повече електроенергия е била използвана в последния януарски ден, сравнено със 30 януари, отчитат от Централно диспечерско управление към „Електроенергиен системен оператор”.

Голямото натоварване на електроенергия натоварва мрежата, което е стрес върху системата, а когато има стрес, има и рискове, но засега няма индикации за авария, каза Трайков.  Той бе убеден, че енергийната ни мрежа ще издържи. На въпрос с колко ще се увеличи цената на тока, той отговори: „Не мога да кажа с колко ще поскъпне тока, защото единствено ДКЕВР може да вземе такова решение." Цената на тока зависи от това какви инвестиции са направени в електропреносната ни мрежа, а колко са те той не може да каже. Трайков допълни, че има загуби от около 30 млн. лв. от стачката в „Мини Марица-Изток", но те могат да бъдат наваксани и няма да окажат влияние върху цената на тока и в крайна сметка да се сведат до 15 млн. лв. загуби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!