Новият Закон за МВР влиза в сила

Нели Чолашка Последна промяна на 19 юни 2014 в 12:25 10047 5

МВР ще работи по нов закон.

С гласовете на БСП, ДПС и "Атака" депутатите преодоляха ветото на президента Росен Плевнелиев върху част от Закона за МВР.

Вкарването на тази точка в дневния ред предизвика гнева на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви още вчера война на управляващите, а днес каза, че няма да участва в консултациите за дата за предсрочните избори и приоритетините закони, които ще се гледат от този парламент.

Те са против новия Закон за МВР, защото той предвижда увеличаване на заплатите в системата, за които не са осигурени пари - около 160 млн. лв., и много вратички за назначаване на хора без конкурс.

С приемането на новия закон окончателно в сила влизат и някои от спорните текстове, в които правозащитни организации съзряха опит за блокиране на протестите.

В чл. 63 е записано, че вътрешният министър има право на въвежда извънредни мерки при заплаха за сигурността или вътрешния ред. Тези временни ограничения могат да се прилагат „за предотвратяване на престъпления и нарушения на обществения ред на определени обществени места“ и „при безредици или непосредствена опасност от възникването им“.

Дебатът преди гласуването на ветото, който продължи повече от два часа, не мина без нападки между БСП и ГЕРБ.

Първи атакува Красимир Янков от БСП, който обяви, че при управлението на ГЕРБ в системата за сигурност е бил въведен тоталитарен подход. 

"Аз поне не допуснах секторът да се управлява от Делян Пеевски. Вие го превърнахте в това Делян Пеевски да контролира сектора за сигурност", отговори му Цветан Цветанов от ГЕРБ, министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов".

„Няма друг действащ депутат, който да има ефективна присъда и да си позволява да ми раздава морал", обяви отново Антон Кутев от БСП, визирайки Цветанов.

„Не се смейте, защото веднъж трябваше дрегер, а днес трябват решетки за някой, който не знае какво говори от тази трибуна", обяви Снежана Дукова в защита на Цветан Цветанов (във вторник в пленарна зала ГЕРБ внесоха кутия с надпис "дрегер" след разпалено изказване на Христо Монов от БСП).

„Колежката ме прати зад решетките, но тя очевидно не е разбрала, че присъдата от 4 години не е за мен, а е за г-н Цветанов", отговори й от своя страна Кутев.

Цветан Цветанов се защити като каза, че е бил осъден от задкулисието.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.06 2014 в 09:40

Най добрия министър който е имало мвр до сега е Йовчев

19.06 2014 в 14:53

"О-О-ще мъничко този цирк, и не знам дали хората ще изчакат да се насрочат парламентарните избори.... " ХАХАХАХАХ, хората са едно стадо овце. Трябва да има групи от индивидуалности а не сбор от животни. Нужна е когнитивна и силова дейност. А не мирно викане и блеене .

19.06 2014 в 13:18

Тези няма да си подадат оставка докато не си изпълнят долнопробните намерения стъпка по стъпка. Не ги слушай какво говорят, а какви ги вършат. Ето вече си назначиха сгодна сметна палата, заковаха за 5 години смешника Лазаров за секретар на МВР. Дадоха права на Овчев да мачка протестите. Нахраниха ченгетата да са послушни. Утре спокойно могат да заявят - няма причини за подаване на оставка - в името на България това онова.

19.06 2014 в 13:11

до този под мен -о-още мъничко го чувам от 1 година насам и с мирни протестчета се стигна до дедовия. Тия няма да подадат оставка и с тези внесени промени вътрешния министър ще прави каквото си иска с протестите (ако излезнат такива)... Очаквайте директно водоструйките и боя мирни протестантчета. Когато трябваше да се троши и пребие тази напаст преди година вие пяхте песнички и свиркахте по улиците. Жалка история.

19.06 2014 в 13:05

О-О-ще мъничко този цирк, и не знам дали хората ще изчакат да се насрочат парламентарните избори....