Реформаторите искат да няма анонимни полицаи по време на протест

OFFNews Последна промяна на 01 ноември 2014 в 15:51 7092 14

Преподаватели и студенти питат Йовчев защо полицаите на протеста са анонимни, 13 ноември.

Снимка Сергей Антонов

11 депутати от Реформатоския блок са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР, в който се настоява всеки служител на реда да носи ясно видим документ за легитимация по време на протест.

„Служителите на МВР при охрана на мероприятия по Закона за събранията, митингите и манифестациите, спортни състезания и др. масови прояви, да носят на видно място на предната дясна част на връхната си дреха личен идентификационен номер, позволяващ последваща идентификация на самоличността на съответния служител", се посочва в текста на Реформаторите.

В случай че униформеният наруши това правило, ще му бъде наложена глоба от 200 лв.

200 лв. ще трябва да заплати и прекият ръководител на "анонимния" служител.

Мотивите за искането на РБ са, че полицаите по принцип са задължени да се легитимират, но обикновено носят идентификационните си документи по джобовете си, като при изискване следва да ги извадят и представят на проверяваното лице.

"Предвид обикновено усложнената ситуация при охраната на масови мероприятия, горните действия по изваждане и представяне с оглед легитимацията на даден служител на МВР са свързани със затруднения и нерядко съответния служител на МВР отказва да го направи. Това, освен че съставлява нарушение на Закона за МВР, внася допълнителен елемент на напрежение сред хората, участници в масовата проява, тъй като те се опасяват от евентуална недобросъвестност и дори злоупотреби със сила на служителите на МВР, които така на практика остават анонимни", пише в мотивите.

В допълнение ваденето на документите от джоба може да създаде риск за живота и здравето на униформения, тъй като той се ангажира с "несвойствени действия и отклонява вниманието си".

"Поставянето на видно място на външната дреха на служителите на МВР на идентификационен знак ще позволи тяхната идентификация на последващ етап, в случай на необходимост, като допълнително ще дисциплинира и участиците в масови прояви, и самите охраняващи проявата служители на МВР", завършват Реформаторите.

Ако бъде приет, законопроектът влиза в сила 15 дни след публикуването в Държавен вестник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2014 в 23:17

Близко до ума. Добре, че някой го предложи.

02.11 2014 в 15:51

Тази разпърдяна дружина с 30 члена и 35 председателя що не вземат да си оправят собствената кочина, а ръсят акъли!
Оставете полицаите на мира с недоносените си идеи! Нищо по-лесно от това, по време на масови събития в тълпата някой да откъсне личния знак на полицай без да може да бъде идентифициран. После горкия служител го чакат куп наказания.
Явно на някои хора мисленето не е по силите...

02.11 2014 в 12:45

Хайде пак деформаторски изхвърляния! Нали Рамаданчо е адвокат?! Би трябвало да познава закона за МВР и Правилника за неговото прилагане! Ама нали е адвокат без нито едно дело, а само чете написаното от другаря Костов...Ето малка справка от ЗМВР:
Когато полицейски служител ви спре и поиска документи за установяване на вашата самоличност, той е длъжен:

- Преди всичко - да се ЛЕГИТИМИРА!!! Единствено полицейски служител има право да ви иска документ и достъп до личните данни, спирайки ви на улицата (чл.6 от Закона за личните данни) , а единственият начин да знаете, че срещу вас стои полицай, е той да ви ПОКАЖЕ СВОЯТА СЛУЖЕБНА КАРТА или ЛИЧЕН ЗНАК! Униформата НЕ легитимира никого като полицейски служител! (чл.175, ал.1 от Правилника за приложение на Закона за МВР)

- Полицейският служител трябва да ви информира с какво основание извършва проверката. Единствените допустими причини са изброени в предходната точка. Ако не ви съобщи основанията, с които извършва проверката, вие няма как да знаете дали проверката е законосъобразна, а ако не е – имате право да откажете да се подчините. (чл.55, ал.4 от Закона за МВР)

въобще до тук само пропаганда колко са загрижени за нас. Поне да бяха прочели закона. Същото е т.нар. "реформи на съдебната система". Искат те да си назначават главния прокурор! Прочетете им програмата!

02.11 2014 в 12:31

Не би-и-ииииий, ши прувирявами саму Фи-ту. Щото има тесни дупинца и дебели палицайски уюви! Дън стани сакатлък.
мечишкътъ путкъ ная а пруверявами.
Там секи е влизъл и й станълъ нъ кочинъ ут тува!
Маминциту ти дейба мръсну гейберастку дейба, ненаялу съ дейба, у устътъ мръснъ да гу бях сложил дейба-а-ааааа!

02.11 2014 в 12:13

Тука нещо милицията се размечтала.

Хахахахахахахахахаха

А ще проверявате ли размера на пишките, мааааама ви нещастна!

02.11 2014 в 11:59

И полицаите искаме да няма анонимни граждани, които да ни целят с камъни, бутилки, железа и др.и да остават анонимни. Биха ли се съгласили тези "реформатори" да влизат в зоната на мероприятието само след записване на данните им и фотоснимка, с идентификационна карта поставена на видно място?

02.11 2014 в 10:40

Когато протестиращите започнат да носят такива ясни документи на същото място и полицаите може да си помислят да сложат !!!
И престанете да си интерпретирате законите както на вас ви е удобно !
Има ясно правила за действие при всяка една ситуация, полицията не е институция, която трябва да се обяснява на всеки наркоман на улицата като на малко детенце, никъде по света го няма това, маймуните с маските и качулките да целят, блъскат и удрят, а ченгетата да стоят безучастно с жилетчичи "Антиконфликт" !!!Ако не ви харесва отидете в Брюксел или в коя да е европейска държава и организирайте протест за да видите как ще реагира тамошната полиция !

01.11 2014 в 18:49

В допълнение към горното: полицай без идентификация не е полицай.

01.11 2014 в 18:34

Чудесна инициатива, само не става ясно ако полицаят пропусне да сложи номера си, как ще бъде идентифициран за да бъде глобен.

01.11 2014 в 16:18

Това е позиция, която би трябвало да бъде подкрепена от всеки разумен гражданин с достойнство.