Раковски мост в столицата за 150 г. от смъртта на революционера

OFFNews 28 септември 2017 в 18:02 5858 0

Мостът над река Владайска при пресичането на ул. „Г.С. Раковски“ с бул. „Сливница“ ще се казва „Раковски мост“, реши Столичният общински съвет. 

Барелеф ще бъде поставен сега на сградата на Агенция "Митници", предстои и конкурс за паметник на Георги Раковски в цял ръст, обясни за OFFNews д-р Антон Койчев, един от вносителите на доклада в СОС заедно с Малина Едрева, Николай Стойнев и Борислав Бориславов. 

Предложението е на инициативен комитет, а поводът е 150 години от смъртта на идеолога на националното освободително движение на 9 октомври. За тържественото честване мостът ще бъде освежен и почистен, а на следващ етап чрез конкурс ще се избере проект за естетизация на „Раковски мост“ и района наоколо, уточни Койчев.

Той допълни, че една от идеите е мястото на паметника да бъде пред Информационния център на Министерството на отбраната на улица "Г.С. Раковски". 

Инициативният комитет бе създаден на 20 февруари с цел да събере средства от дарения, с които да се изгради паметник на Георги Стойков Раковски и да се наименова мост на негово име. Идеята бе представена от главния инициатор и член на Висшия адвокатски съвет адв. Марио Топчийски, от бившия председател на Столичния общински съвет и главен преговарящ с ЕС Владимир Кисьов, от антрополога чл. кор. проф. Йордан Йорданов, бивш директор на Института по експериментална морфология и антропология към БАН, от о.з. ген Съби Събев, бивш председател на Съюза на офицерите от запаса „Атлантик“, и от журналиста и говорител на Инициативния комитет Калин Манолов.

Членове на Инициативния комитет са бившият национален военен представител на България в Съюзното командване на НАТО о.з. ген. Ангел Златилов, бившият началник на Военна академия "Георги Раковски" и заместник- министър на отбраната о.з. генерал-лейтенант Атанас Запрянов, о.з. кап. I ранг Васил Данов, председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов, адвокатите Менко Менков и Любомир Денев, писателят Николай Василев, журналистите Бойко Станкушев, Владимир Йончев и Калин Манолов, и др.
Инициативата се подкрепя от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови