Радков от ''Капачки за бъдеще'': За малко да ни убият в Украйна, а ме наричате безродник

Ружа Райчева 23 януари 2023 в 16:37 9795 8

Шрапнелът, ударил Лазар Радков

Снимка Фейсбук

Шрапнелът, ударил Лазар Радков

Мина за малко да убие инициатора на благотворителната кампания "Капачки за бъдеще" Лазар Радков в петък, докато той беше в Украйна, за да достави хуманитарна помощ на пострадалите от войната. Въпреки че Радков доброволно помага, той понесе голямо количество критики в социалните мрежи, бе наречен "безродник" и бе обвинен, че си "прави ПР" на гърба на войната и пострадалите. 

"Преди два дни за малко не ни уби мина. Оттогава досега прочетох, че съм безродник, че парите от #КапачкиЗаБъдеще отивали за Украйна, че съм бил ревал и че съм си правил ПР. Отговарям съвсем накратко, защото смятам, че позицията ми трябва да е ясна. Бях наречен безродник, защото съм отделил седмица от живота си и съм направил кампания да помогнем на хора, някои и без хранителни доставки, на места, където довчера са имали танкове пред къщите и около тях - или направо върху тях, са падали снаряди", написа Радков във Фейсбук.

Той определя твърдението, че парите от капачките отивали за Украйна като опорка. "Би трябвало да съм изключително тъп да го направя, предвид, че хиляда пъти съм обявил, че кампанията е насочена към медицинска техника, че е свързана с детското здраве и че е за спасяване на животи. На петдесет места съм писал, че кампанията за Украйна е специфично за Украйна и сме я направили през Фондация "Каузи Бг", пише Радков. 

Преди няколко дни фондацията публикува отчет за събраните дотук средства - 27 921 85 лева. За първата хуманитарна мисия в Украйна през лятото са изхарчени 5000 лева и малко лични финанси, а 14 580 лева са отишли за закупуването на 15 генератора. Радков е плащал от джоба си за гориво. Така от събраните средства остават общо 8332 лева.

Ето и останалата част от публикацията на Лазар Радев в социалната мрежа:

"Това са дарени ПАРИ от хора, съзнателно и ИЗРИЧНО за пострадалите хора в Украйна. Идната седмица ще пусна разпечатки на банковите движения и от двете фондации, защото така или иначе в началото на годината е време да го направя. Междувременно проверяваме какви са възможностите хората, разпространяващи клеветнически твърдения, да понесат отговорност.

Отделно бил съм бил позирал и съм си правил ПР. Няма проблем. Идете вие - да ви гърмят мини върху главите и си правете колкото искате ПР. Аз бях напълно наясно къде отивам и четвъртък, преди да тръгнем към Харковска област, имах едно особено усещане и писах на няколко близки приятели, че отивам на едно място и мисля да се върна, но ако не се - да знаят, че ги обичам, уважавам и че се радвам, че имаме общи спомени. Единият го помолих, ако не се върне, да ми прегледа документите на компютъра и да продължи кампаниите и плановете за нови такива, които имам.

Съвсем скоро се прибирам в България и продължавам с каузите, които движа - пета детска линейка, втора планинска, обучение на поне десет хиляди ученици на първа помощ. И не само. Имам идея как да организирам редовни медицински прегледи за възрастните хора по селата.

Мислех да приключвам за кампанията за Украйна, но след взрива, който почти падна върху нас, и след всички неща, които прочетох за себе си, ще продължа да отделям 1-2% от времето си да помагам И на пострадалите и нуждаещи се хора в Украйна.

Запомнете - човек никога, никога, никога НЕ ТРЯБВА да се огъва пред лъжите, манипулациите и обидите. Особено когато знае, че помага на хора, които имат нужда от помощ."

"Лазар Радков - човекът зад инициативата "Капачки за бъдеще" - отишъл в Украйна с благотворителна цел и за малко да стане белята – ударил ги шрапнел. И изведнъж всякакви хора, които цял живот не са си мръднали задниците, освен когато жена им им сипе ракия и нареже киселото зелье, започват да пишат – "КАК МОЖЕ???", коментира случката по-рано днес Венци Мицов в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

8

бай Падежко

24.01 2023 в 07:43

Винкел, без извинение, нацисти са майка ти и баща ти, че са създали и възпитали руски ид*от.

706

7

order

24.01 2023 в 07:25

Е и кво... Чии го дири там.. да не си е слагал пръста где вратата скърца... търкулнала се денжурата намерила си похлупака...и т.н

-5840

6

Една благородна кауза е ос*ана от тоя малоумник. За какво да се даряват капачки, като парите ще ходят за нацисти. Никога повече.

9030

5

Ivan Terziysky

23.01 2023 в 22:27

Г-н Радков, поклон за делото Ви!
А безродниците ги знаем - около 70% от депутатите-рубладжии в настоящото НС.

1067

4

StinkingSonOf

23.01 2023 в 21:14

Къде е Пешо от Перник да се възмути, че събирал капачки за детски линейки, а ние тайно сме били помагали на Украйна?

4738

3

Того

23.01 2023 в 20:54

Г-н Радков, Вашата кауза е благородна. Не обръщайте внимание на руските подлоги в България. Много хора Ви подкрепят.

75

2

230 млрд баксов

23.01 2023 в 20:16

ВАТА речник:
безродник - човек който помага на Украйна вместо да лиже г*за на педофилФюрера и не му харесва да плаща гестапо-рекет на педали, които унищожават неговата страна, защото руZZия е нашта асвабадителка

1220

1

хr4

23.01 2023 в 19:24

Брат, не им се втелясвай! Дебили в милата ни мамковина дал господ. Продължавай напред, пък ние ще помагаме с каквото можем.