Работниците могат да излизат в отпуск и без разрешение от шефа

OFFNews 10 декември 2014 в 11:34 34067 7

От Главна инспекция по труда напомниха, че в определени случаи работниците могат да използват отпуските си и без разрешение от работодателя. Компаниите пък могат да дадат отпуск на служителите си, без те да са поискали.

Всеки работник е длъжен да използва платения си отпуск в рамките на календарната година, за която се отнася. Когато той е заявен в рамките на периода, отбелязан в графика, работодателят няма право да отказва отпуск без основателна причина.  

Законът предвижда хипотези, при които работещите ще могат да излязат в отпуск без разрешението на работодателите. По този начин ще се гарантира правото на платен отпуск. От Главна инспекция по труда съобщиха, че работодателите също могат да дадат на служителите си платен годишен отпуск без тяхното писмено искане. 

Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, който е посочен в графика, работникът има право сам да определи времето за ползването му. Трябва обаче да уведоми работодателя си писмено поне две седмици по-рано. Работодателят има право да предостави платен отпуск на работника без неговото писмено искане, ако той не е бил поискан в рамките на графика, при престой в предприятието за повече от 5 дни или когато всички работещи в него ползват едновременно отпуск. 

Основният и допълнителен платен годишен отпуск на работниците и служителите за 2015 г. задължително се включват в графика. Дните, които не са използвани и погасени по давност, също могат да се включат. Тези дни, според Кодекса на труда, могат да се ползват до изтичане на давността им, дори да не са били отложени по надлежния ред и независимо от причината, поради която са останали неизползвани. Работодателят е длъжен да води отчетност за всички непогасени по давност дни отпуск, а не само за отложените. 

Законът предвижда още една новост, свързана с отлагането на платения годишен отпуск, когато целият или част от него не е използван в годината, за която се отнася, заради ползването на друг вид законоустановен отпуск - за бременност, раждане, гледане на дете и т.н. В тези случаи другодишната давност на отложения платен отпуск започва да тече от края на календарната година, през която служителят или работникът се е завърнал на работа. 

При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят дължи заплащане на целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност, дори да не е прехвърлен по съответния ред и независимо от причините, поради които не е ползван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови