Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Пускат деца на математически състезания според месторождението и благоволението на експерти

Александра Маркарян 06 декември 2017 в 14:49 8950 0

Нови правила за провеждането на математически състезания за ученици всъщност дискриминират част от тях - най-силните, твърдят родители, които вчера внесоха запитване до министъра на образованието Красимир Вълчев с копие до Комисията за защита от дискриминация.

Под писмото, инициирано от инж. Мария Рашева - майка на дете в пети клас в Софийската математическа гимназия (СМГ), стоят имената на 165 родители на ученици в СМГ и техни учители.

Проблемът е, че на Пролетните математически състезания през 2017/2018 за възрастовата група от V до VIII клас няма да може да се яви всеки, който иска. Вече има квоти по области, а за цяла София бройките за V, VI и VII клас са по... 16, а за осмокласниците - 20. В миналогодишните правила нямаше подобни ограничения.

Състезанията са важна част не само защото първенците получават стипендии - те стимулират децата да се развиват в областта, в която имат талант. Тези правила обаче на практика убиват ентусиазма на учениците за напредък в сферата на математиката, в която СМГ е лидер, коментират родители пред OFFNews.

Не само, че тазгодишните правила определят квоти, а и те ще се попълват по неясни критерии - според текста на т. 8 от тях участниците в състезанията се избират от експерти от регионалните управления на образованието по ред и критерии, определени от тях.

Към писмото си родителите и учителите прилагат справка на явилите се на състезанието през 2016 г. за пети-осми клас и статистика на резултатите по градове. Тя показва, че квотите нямат нищо общо с показаните резултати на децата от България. Например Плевен няма нито едно дете с повече от 75%, но квотата му е толкова, колкото е на СМГ (4 деца). В същото време, СМГ има 30 деца с резултат над 75%. (Квотата на СМГ е 4, защото 20-те места за осмокласници от столицата се делят между пет училища.)

Мотивът за налагането на квоти няма как да е финансов, напомнят родителите - държавата не поема нито разходите за път, нито тези за престой. Какво тогава налага Пролетното математическо състезание да е единственото с квоти по местонахождение на училищата, от които се явяват учениците, питат родителите министъра. Защо с този регламент налагате дискриминация на децата от големите градове, продължават те.

На фона на квотното ограничение, точка 10 от регламента гласи, че „В състезанието имат право да участват всички ученици от V-VIII клас, които се обучават в дневна, в самостоятелна или в индивидуална форма на обучение в български общински, държавни и частни училища, както и в училищата на територията на Република България към чуждестранните посолства през учебната 2017/2018 г.“.

Щом всички ученици имат право на участват, защо в София "всички" е равно на 16 деца, питат родителите и допълват: "Кой и как ще направи качествен подбор за допускане на тези 16 деца от София и съответната бройка от другите градове?".

Те недоумяват и към коя квота ще бъдат разпределени учениците в училищата към чуждестранните посолства.

"Ние, родители и учители, позовавайки се на думата „всички“ от тази точка на регламента, настояваме да има решение за децата, които по една или друга причина не са попаднали сред квотите на областите (ако все пак решите да запазите квотния принцип)!", пишат родителите и предлагат решение: "Тъй като в регламента никъде не се споменава за такса за правоучастие, предлагаме като решение децата извън квотите да заплащат такса за правоучастие (ако другите не заплащат такса) или да заплащат различна такса (ако класираните с квота по области също ще заплащат такса), но не и да бъдат лишени от възможността да се явят на състезанието. Надяваме се, че ще вземете решение, което да дава възможност за участие в състезанието на наистина всички желаещи ученици."

В писмото си те засягат още един проблем, свързан с математическото състезание "Европейско кенгуру".

В точка 13 от неговия регламент е записано, че „сигнали за допуснати технически неточности и грешни отразявания в протоколите се изпращат в писмен вид до началниците на РУО, като входирането става не по-късно от 17:00 ч. на 19.03.2018 г.“.

Как може да се подаде сигнал за техническа неточност до 19.03.2018 г., при положение, че съгласно точка 7 съществува „принцип за неразпространение на информация, свързана с темите и задачите, преди началото на състезанието, както и след края му до 17.04.2018 г., питат родителите и подчертават, че няма как в този срок да бъде забелязана неточност.

Те призовават министъра да отговори в кратки срокове. OFFNews също изпрати запитване до МОН във връзка с писмото, а в отговора му се казва:

"Регламентът за провеждането на Пролетните математически състезания е изготвен от национална комисия. Министерството на образованието и науката е своевременно запознато с проблема и вече работи по решаването му. По настояване на заместник-министър Таня Михайлова в понеделник ще се проведе среща в СМГ с експертите от националната комисия, МОН, учители и представители на родителите. На нея ще бъдат обсъдени възможните варианти за промяна в регламента, така че да няма ощетени деца".

Разговаряхме и с председателя на комисията Ивайло Старибратов, който увери, че е отворен за разговор и премахване на квотите, ако това създава напрежение. Съгласи се също, че липсата на ясни и еднакви за всички критерии за подбор на децата е предпоставка за нередности.

Старибратов подчерта, че въвеждането на квоти е било съгласувано със Съюза на математиците в България и обясни, че целта им е облекчаване на организацията за градовете-домакини на състезанията. "От няколко години броят на децата се увеличава - 300 - 400 - 1000. А организацията  на състезанието за 300 деца е сложна и някои градове вече отказват домакинство", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови