Протестиращи: президентът да не подписва указа за новия главен прокурор

OFFNews 25 октомври 2019 в 21:30 3706 3

Пореден протест против избора на ВСС за главен прокурор се състоя тази вечер. Този път около 1 000 души се събраха пред президенството, основното им искане бе отправено към държавния глава Румен Радев и то е да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев на поста.

Висшият съдебен съвет вече изпрати в президентството документите за избора на Иван Гешев за главен прокурор, съобщи по-рано през деня БНР. Преди държавният глава да се произнесе, пред сградата на администрацията му се събраха недоволни от решението на прокурорската колегия и на съдийската колегия на ВСС.

Тази вечер протестът бе организиран от "Демократична България" и движение БОЕЦ. Проявата премина спокойно, нямаше блокирани улици и булеварди.

По-рано днес протестиращите излязоха с декларация, в която призоваха президента да не подписва указа за назначаването на Гешев като се настоява за съдебна реформа чрез конституционни промени, с които да се ангажират както президентът, така и всички политически сили.

"Топката е в президента. Нашето послание към него е директно: господин президент, не подписвайте указа за срамния избор на Гешев", каза тази вечер на протеста Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ.

Недоволни от избора на Иван Гешев за нов главен прокурор представители на гражданско движение БОЕЦ се събраха по-рано днес пред президентството с искане държавният глава да не подписва указа за назначаване на наследника на Сотир Цацаров на поста.

Държавният глава смята да обмисли казуса след завръщането си от Япония, съобщиха от прессекретариата.

Пред президентството Георги Георгиев от гражданско движение БОЕЦ заяви: „Искаме президентът да чуе гражданите, има този исторически шанс да застане на страната на гражданското общество и заедно да спечелим тази битка“.

Представители на движението поискаха промени в законите, с които „да има възможности гражданското общество също да предложи квота, която също да участва в избора на главния прокурор“.

От Инициатива "Правосъдие за всеки", която организира няколко протеста с искане да бъде спряна процедурата за избора на главен прокурор, обявиха, че ще внесат мотивирано искане до президента Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев. Подобно искане вече внесе Гражданското сдружение БОЕЦ.

Гражданите изразиха недоволството си от "диктатурата" и избирането на "един милиционер" за главен прокурор, а организаторите на събитието призоваха за масови граждански протести, блокиране на възлови кръстовища и гражданско неподчинение. Сред протестиращите бяха и представители на политически партии, както и на сдружение БОЕЦ.  Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев призова хората да останат свободни и да не се примиряват с този избор. 

За разлика от вчера, когато София приличаше на град във военно положение, тази вечер броят на униформите не беше толкова респектиращ, нямаше ги и агитките, подкрепящи Гешев. 

Протестите започнаха вчера сутринта с цел да спрат избирането на Иван Гешев за първи обвинител. След близо 10 часово изслушване,той бе избран с 20 гласа "за" и 4 "против". Недоволните граждани прекараха цяла нощ на Орлов мост, а към 7 ч. сутринта кръстовището бе отново отворено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

3

Azarael

26.10 2019 в 11:54

Честито, дами и господа,
досега имахме всякакви измекяри за главни
прокурори през целия ни фалшив преход,
които не вкараха нито един мошеник от
висшите етажи на властта /а те са десетки/
в затвора !
Сега вече ще си имаме Главен прокурор и милионер
с банкова сметка в швейцарска банка с депозит от
4 млн.500 хиляди долара /данните са предоставени
от задгранични разузнавателни служби/ !

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

26.10 2019 в 00:10

Незаконно - няма нищо..
Има МОРАЛНО за едно УЖ успешно управление... Добрало се до кушия с единствен куц кон..И обяснение, че не е нормално и е ненормално да се накара пуделчето Дани Ръбъла, да пусне сламенния конкурет Емил Радев за сламен конкурент.. Ей тъй за поне малце парлама и показност на конкурс да го докараме..
А сега си прочети за цирка с УКАЗА НА ЧЕХЛѝО за КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД..
Да са светнеш, че избора на ЦАЦАРОВ, е подготовката на избора ГЕШЕФТКО..
И си виж как ТИ СИ ГО ИЗБРА, вече е ПАК АЗ СИ ГО ИЗБРАХ!!

4095

1

evmav

25.10 2019 в 23:36

и защо да не го подписва, като няма нищо незаконно и против правилата...върховенството на закона би трябвало да се спазва най-ревностно точно от него.
независимо харесва ли ви се или не , приемате.
така е и с живота
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков