Протест в Несебър заради отделянето на Обзор в нова община

OFFNews 30 март 2022 в 15:33 858 0

Снимка Архив

Протестиращи се събраха пред площада в Несебър, за да изразят недоволството си от отделянето на Обзор в нова община, предаде БНТ.

Сред демонстрантите беше и кметът на Несебър Николай Димитров, според когото в референдума за отделянето на Обзор са допуснати процесуални нарушения и референдумът е незаконосъобразен. 

В началото на 2021 г. се проведе референдум за отделянето на Обзор, като през март тогавашният Министерски съвет прие решение за административно-териториална промяна за отделяне на населените места и създаване на нова община с административен център Обзор. Проведе се и контрареферендум и 4 села край Обзор решиха да останат в Община Несебър

Промяната ще влезе в сила след обнародване от деня на обнародването на Указа на президента в Държавен вестник и така общият брой на общините в България ще стане 266. Президентът Румен Радев обаче все още не е подписал указа заради това, че "някои от условията за създаване на Община Обзор остават неизяснени, а спазването им е важен фактор за правната сигурност, за установяването на стабилна среда за защита на правата на гражданите и юридическите лица и за развитие на свободната стопанска инициатива."

Според протестиращите днес след отделянето ще е застрои местността Иракли. Тече и подписка против отделянето на Обзор от община Несеър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !