Обзор е новата, 266-а община в България

Георги А. Ангелов Последна промяна на 24 март 2021 в 14:49 3845 0

Министерският съвет прие решение за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас. Новата община ще включва следните населени места - гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Козница, с. Паницово, с. Приселци и с. Раковсково.

Според решението на правителството "с извършването на тази административно-териториална промяна се цели да се създадат по-благоприятни условия за задоволяване на ежедневните потребности на населението от административни, социални, здравни, транспортни, финансови и други услуги, както и осъществяване на по-ефективно и ефикасно управление на територията на населените места, обхванати от инициативата за създаване на новата община".

Промяна ще влезе в сила от деня на обнародването на Указа на президента в Държавен вестник. Така общият брой на общините в България ще стане 266.

72 % от жителите на Обзор и шестте села Приселци, Паницово, Раковсково, Козница, Емона и Баня поискаха на референдума на 28 март отделянето им от община Несебър. 1195 от гласувалите са дали отговор "да". С "не" са отговорили 403. В референдума гласуваха 75% от имащите право на глас.

До провеждането на референдума не се стигна лесно и напрежението продължи до последния момент. Със съдействието на кмета на Несебър Димитров (независим, подкрепен от БСП) общинският съвет в Несебър отказа да насрочи дата за провеждането на референдума, като впоследствие това беше извършено с решение на областния управител на Бургас. Разбираемо, Димитров (независим, подкрепен от БСП), държи Обзор да остане в общината му. Кметът на Обзор - Николай Димитров (ГЕРБ) беше един от двигателите на отделянето. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови