Прокуратурата: Сидеров и Чуколов са опасни, трябва да са в ареста

OFFNews 20 ноември 2015 в 16:43 3678 6

Софийска градска прокуратура протестира решението на съда, с което искането за задържане под стража на Волен Сидеров и Десислав Чуколов не беше уважено.

Двамата депутати от "Атака" със свален имунитет прекараха едва 12 часа в ареста, след като им повдигнаха обвинения за нахлуването в НАТФИЗ, и бяха пуснати на свобода срещу парична гаранция от по 6000 лева с мотива, че задържането им е незаконно.

От прокуратурата обаче считат определението на Софийски градски съд за незаконосъобразно и настояват спрямо Сидеров и Чуколов да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, тъй като са налице всички предпоставки за това, пише в официално съобщение.

Държавното обвинение се мотивира с това, че събраните в хода на разследването множество доказателства сочат категорично за наличие на обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност. За тях е предвидено наказание лишаване от свобода.

"Доказана е не хипотетична, а реална опасност Сидеров и Чуколов да извършат друго престъпление, ако не са в ареста. Тя се се извежда от водените срещу тя досъдебни производства за извършени престъпления през непродължителен период от време - в рамките на 15 дни, а срещу Сидеров и неприключилото дело за инцидента на летище Варна". 

Обвиняемите са лица със завишена степен на обществена опасност в сравнение с другите граждани, заявяват още от прокуратурата.

„След като народен представител не е успял и не успява да формира поведението си съобразно закона, нещо което е длъжен да прави много по-добре от останалите граждани, то неговата обществена опасност е изключително висока. Двамата обвиняеми демонстрират усещане за безнаказаност, като се опитват да омаловажат извършените от тях деяния и се представят като жертви на политически натиск", пише в протеста.

Според обвинението поведението на Сидеров и Чуколов като цяло е груба демонстрация на власт и привилегии, като общоизвестна е страстта им към използване на служебни карти и изискване към органите на реда да им се представят, да им осигуряват съдействие и да посочват имената на ръководителите им, както и непреодолимо желание да извършват проверки в качеството си на органи какъвто не са.

"В тяхното поведение и действия се наблюдава градация, която преминава от хулиганство към деяния срещу личността, като същите стават все по-неудържими. При анализ на изложеното е налице постоянство, говорещо не за инцидентна проява, а за трайно изградени престъпни навици“, подчертават от държавното обвинение.

Протестът на Софийска градска прокуратура ще бъде разгледан на 24 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!