Прокуратурата позволила на Цветанов да пътува по покани в Европа

Вероника Шербанова 30 ноември 2013 в 11:50 2131 5

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Прокуратурата позволила на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да пътува в Европа по покани от европейски държави. Това съобщи Цветанов пред Нова телевизия.

Заради третото обвинение срещу Цветанов - за длъжностно присвояване на пари от бюджета на МВР, на бившия вътрешен министър беше забранено да напуска България. На Цветанов беше наложена и мярка подписка.

Защитниците на Цветан Цветанов обаче внесоха жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради нарушена презумпция за невинност.

Когато бяхме в Следствието и ми повдигнаха обвинението, в разпореждането на Следствието пишеше, че мярката е подписка. В момента, в който адвокат Менко Менков започна да говори за внесената жалба в Страсбург, заедно с д-р Ханс Петер Ул, в момента, в който се придвижвахме до Военна окръжна прокуратура, всъщност на излизане ни чакаше призовкар, който беше с треперещ глас и каза, че трябва да се разпиша на постановлението, което нямаше абсолютно никакви мотиви и само беше написано, че имам забрана за напускане на страната. В момента, в който пуснахме жалбата, от вчера има постановление на същия този прокурор, че ми разрешават да пътувам за поканите, които имам за пътуване в Европа. В понеделник летя за Брюксел, защото имам участие в един форум на ЕНП", посочи Цветанов.

Аз съм убеден, че някой се е пренатегнал, за да докаже, че действително могат да бъдат ограничени правата на един политик. Благодарен съм, че жалбата е била взета предвид, защото имам ангажименти в Брюксел и в Бавария, коментира той.

На въпрос дали е скъпа защитата от страна на германския депутат и адвокат Ханс Петер Ул, Цветанов обясни, че въобще не било скъпо, тъй като ангажиментът на адвоката бил изцяло върху впечатленията от него по време на съвместната им работа по време на управлението на ГЕРБ.

Към настоящия момент Ханс Петер Ул изпълнява задълженията си по негова воля безплатно. Той е истински борец за правова държава, коментира Цветан Цветанов.

Преди дни съдът даде ход на делото срещу Цветанов по обвинение в това, че е осуетил преследване срещу бившия шеф на районната служба на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!