Съдът даде ход на делото "Цветанов" (обновена)

Юлиан Христов 28 ноември 2013 в 10:45 2952 2

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

 

Софийският градски съд даде днес ход на едно от делата срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Първото заседание тръгна с фалстарт през октомври заради отвод на съдебния състав, след като държавното обвинение цитира публикации в жълтата преса за връзка между адвоката на обвиняемия - Менко Менков и съдия Димитрина Ангелова. Макар да отхвърли тези твърдения, съдийката реши да си даде отвод, за да няма съмнение в безпристрастното гледане на делото.

Днес Цветанов отново дойде в съда с двама защитници - Менков и германецът Ханс-Петер Ул. 

Скандалите около Цветанов са свързани с изборите, защото разкритията са били направени точно преди изборите, заяви Ханс-Петер Ул, цитиран от БГНЕС. Той добави, че ще наблюдава внимателно процеса, за да внесе доклад с впечатленията си в Страсбург.

По това дело Цветанов е обвинен, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Те са били за бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

На днешното заседание бяха разпитани трима свидетели, а четвъртият призован не се яви поради заболяване. Свидетелите са служителите на Дирекция „Вътрешна сигурност” към МВР Юри Божинов и Тони Тодоров и началникът на дирекцията Румен Ганев.

Божинов и Тодоров обясниха, че са работили по оперативно дело срещу Орлин Тодоров, като в един момент изненадващо разработката е била спряна, а преписката е била изпратена в архива в София. На въпрос имало ли е натиск над служителите, свидетелят Божинов обясни: „Не мога да кажа, че е имало натиск, просто беше необяснимо”. Той посочи, че началникът му е казал, че е възможно да има скандал в дирекцията заради работата му по това оперативно дело. Божинов обясни и че според неговия началник доказателствата по това оперативно дело били несериозни и досъдебното производство нямало да издържи, затова разработката била прекратена.

В разказите си свидетелите на няколко пъти използваха името „Главния”, но не посочиха кого визират. 

"Никога, по никакъв повод, не са предприемани действия за опъване на чадър над когото и да е било", каза след заседанието Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!