Прокуратурата откри, че надзирателите в затворите не достигат

OFFNews 17 август 2015 в 13:00 2318 0

Броят на надзирателите в затворите в страната е недостатъчен. Това констатира проверка на прокуратурата в затворите и затворническите общежития на територията на областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил.

Проблем са незаетите щатове. Така например в затвора във Варна, при численост на работна смяна от 20 надзиратели, 1 командир на отделение и 1 дежурен главен надзирател, във всяка смяна е имало по 5 вакантни места, а при отсъствието и на ползващите отпуск, практически нарядът е от 12 надзиратели, 1 командир на отделение и 1 дежурен главен надзирател. В същото време броят на затворниците там е 389 души. Основна последица от това е прекомерното физическо и психическо натоварване на действащия охранителен състав, което може да доведе до негативни последици в пряката им работа, констатират от прокуратурата.

Друг проблем е недостатъчната физическа охрана, сравнена с броя на лишените от свобода. Според доклада на прокуратурата:

Затвор Бобовдол: 430 лишени от свобода / 18 души охранителен състав на смяна;
Затворническо общежитие Самораново: 56 лишени от свобода / 2 души охранителен състав на смяна;
Затвора Плевен: 304 лишени от свобода / 23 души охранителен състав на смяна;
Затворническо общежитие Плевен: 60 лишени от свобода / 1 служител на смяна;
Затворническо общежитие Вит: 68 лишени от свобода / 2 служители на смяна;
Затвора Белене: 498 лишени от свобода / 24 души охранителен състав на смяна;
Затвора Бургас: 524 лишени от свобода / 1 главен надзирател, 1 командир на отделение, 15 надзиратели през светлата част на денонощието, 13 – през тъмната част, в делнични дни – допълнителни 3 едносменни поста за времето 8,00 ч. – 16,30 ч.;
Затворническо общежитие Строител: 109 лишени от свобода / 2 служители;
Затворническо общежитие Житарово: 118 лишени от свобода / 4 души охранителен състав на смяна;
Затвора Варна: 389 лишени от свобода / 22 души охранителен състав на смяна;
Затворническо общежитие Разделна: 156 лишени от свобода / 8 души охранителен състав на смяна;
Затворническо общежитие Варна: 35 лишени от свобода / 1 служител.

В Самораново липсва система на охрана. На 24-часово дежурство там има по 2 служители, при близо 80 лишени от свобода. Няма дори паник бутони, свързани с дежурната част на затвора и така при възникване на кризисна ситуация не може да се реагира адекватно.

Главният прокурор е препоръчал на министъра на правосъдието да осигури надеждна охрана и запълване на щатовете. 

Като цяло от прокуратурата констатират и добри практики и организация на работата в затворите. Служителите добре познавали задълженията си и "полагат максимални усилия за законосъобразното им изпълнение".

"Няма нарушения при поощряването на лишени от свобода с „домашен отпуск”, напротив – констатирани са добри практики и стрикно спазване на закона. Положени са значителни усилия за техническото обезпечаване на охраната на затвори и затворнически общежития. Не са установени нарушения при носенето на постовата служба, като ръководителите на проверените места за лишаване от свобода са създали ефективна организация в тази насока. Налице е и необходимата подготовка за действия при кризисни ситуации", се казва още в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови