Проф. Чуков: Атентаторите в Париж са с военен опит и брилянтен план

OFFNews 07 януари 2015 в 18:40 9538 3

"Тук става въпрос за директна атака на тероризма срещу западни журналисти, срещу тяхната позиция за религията и то в сърцето на една от европейските столици - Париж". Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на bTV по повод кървавата атака срещу френското списание "Шарли Ебдо", в която загинаха 12 души. 

Според него става въпрос за наслагване на две проблемни ситуации.

"Едната е от 2006 г., която е сходна, имаше нападение срещу датския вестник „Йоландс Постен”. В същото време имаме очевидно хора, които са много добре организирани и много добре тренирани и имат военен опит, добит някъде в Сирия. Но въпросът е, че начина, по който те са избягали, очевидно говори за брилянтен план. Това прави прави ситуацията много, много тежка и голямо предизвикателство за френското общество и френските институции", допълни арабистът.

Според проф. Чуков няколко са факторите, които са направили Франция мишена на атаката.

"Франция е на първо място по брой на джихадисти – около 1000 души. Същевременно е и една от най-активните участнички в борбата срещу „Ислямска държава”, коментира той. 

Арабистът посочи още, че огромна част от бойците на групировката са от Западна Европа и Западните Балкани. В същото време България, заедно с Италия, Кипър и Гърция, е една от четирите „фронтови” държави. През тях именно жители на завзетите от „Ислямска държава” страни се опитват да стигнат до Западна Европа, но освен това екстремисти се придвижват от и до бойните полета.

На въпрос има ли опасност страната ни да стане жертва на подобен терориститен акт Чуков коментира: „Няма гаранция, че страната ни няма да е обект на подобен терористичен акт. Но има и един важен въпрос – сатирата като специфичен жанр – осмиването на социалните недъзи. В нашата карикатура обектите са родните политици, но френските сатирици осмиват пророка Мохамед и лидерите на ИДИЛ. Това е съвсем друг риск. Що се отнася до националната ни сигурност, има риск, но трябва да се вземат съответните мерки”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови