Проф. Чуков: Атентаторите в Париж са с военен опит и брилянтен план

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2015 в 18:40 9040 3

"Тук става въпрос за директна атака на тероризма срещу западни журналисти, срещу тяхната позиция за религията и то в сърцето на една от европейските столици - Париж". Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на bTV по повод кървавата атака срещу френското списание "Шарли Ебдо", в която загинаха 12 души. 

Според него става въпрос за наслагване на две проблемни ситуации.

"Едната е от 2006 г., която е сходна, имаше нападение срещу датския вестник „Йоландс Постен”. В същото време имаме очевидно хора, които са много добре организирани и много добре тренирани и имат военен опит, добит някъде в Сирия. Но въпросът е, че начина, по който те са избягали, очевидно говори за брилянтен план. Това прави прави ситуацията много, много тежка и голямо предизвикателство за френското общество и френските институции", допълни арабистът.

Според проф. Чуков няколко са факторите, които са направили Франция мишена на атаката.

"Франция е на първо място по брой на джихадисти – около 1000 души. Същевременно е и една от най-активните участнички в борбата срещу „Ислямска държава”, коментира той. 

Арабистът посочи още, че огромна част от бойците на групировката са от Западна Европа и Западните Балкани. В същото време България, заедно с Италия, Кипър и Гърция, е една от четирите „фронтови” държави. През тях именно жители на завзетите от „Ислямска държава” страни се опитват да стигнат до Западна Европа, но освен това екстремисти се придвижват от и до бойните полета.

На въпрос има ли опасност страната ни да стане жертва на подобен терориститен акт Чуков коментира: „Няма гаранция, че страната ни няма да е обект на подобен терористичен акт. Но има и един важен въпрос – сатирата като специфичен жанр – осмиването на социалните недъзи. В нашата карикатура обектите са родните политици, но френските сатирици осмиват пророка Мохамед и лидерите на ИДИЛ. Това е съвсем друг риск. Що се отнася до националната ни сигурност, има риск, но трябва да се вземат съответните мерки”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2015 в 05:56

Така ли? А кой почна войните още от 90-те в истока? Защо трябваше да се нападат Ирак и Либия? Защо тези хора не бяха оставени да си живеят живота така, както на тях им харесва? Защо трябваше християните да завладяват техни земи и да им казват, как да живеят?

Обаче, те като отвърнат, няма по голямо зло от тях...

Никой нормален човек не може да оправдае тероризма с нищо. Но и никой не би искал да вижда чужди войски в родината си.

07.01 2015 в 23:52

Eми напълно съм съгласен с atanasowa, че "Ислямът трябва да бъде изкоренен от Европа" защото "Поощрява насилието, простотията, мързела. Това е верую на най-долната и реакционна част на човечеството."

Обаче не само от ЕВропа, а и навсякъде по света. Повечето войни и конфликти през последните 500 години по света са предизвикани предимно от исляма.

Без исляма тази планета ще бъде едно сравнително много по-мирно място.

07.01 2015 в 20:02

На 09.03.1985 година терористите поставят бомба във вагона за майки с деца на влак № 326
Заради закъснение на влака бомбата избухва на гара Буново, а не в тунела, както е било изчислено да се случи.
Само поради това обстоятелство жертвите на този гнусен акт са само 8, а не са много повече, както би се случило, ако взрива се е бил случил в тунела.
Кои са атентаторите?
Атентатите извършени от членове на протурската терористична организация „Турско националноосвободително движение в България“, чийто наследник днес се явява противоконституционната партия ДПС.
Техните аргументи са, че атентатите в Пловдив, Варна, Сливен и № 326 са „борба срещу Възродителния процес“, но това надали е така, защото тези действия вероятно имат доста по-стар замисъл, а изтъкнатата от тях причина е само повода, на който да се позоват.
Истината е, че подобни организации като тази е имало и преди, като тяхната цел е била да се извърши сепаратизъм и регионите населени с мюсюлмани да бъдат отцепени от България и да бъдат присъединени към Турция.
Дано повече хора прочетат това и да разберат какво ни чака..
Знам,че ако не се обединим срещу "проклятието ДПС" внуците и правнуците ни - ще ни пустосват, както ние пустосваме Иван Шишман, Иван Страцимир, Добротица , Момчил и всички, които са погребали Бългaрия. А като загубим България губим всичко! Хайтов го е казал!