Карикатурите, които убиха 12 души в Париж

Ивайло Анев Последна промяна на 07 януари 2015 в 16:38 31942 48

1/1
100 удара с камшик, ако не сте умрели от смях!

Атентатът в редакцията на френското сатирично издание предизвика широк световен отзвук за броени часове. 

Неизвестни въоръжени мъже с автомати "Калашников" откриха стрелба в редакцията на парижкото издание. При нападението бяха убити 12 души, 10 са ранените, като 7 от тях са в критично състояние.

Веднага анализатори свързаха атентата в Париж с поредната изява на терористи от „Ислямска държава“.

Една от публикациите от преди няколко дни е точно карикатура на лидера на "Ислямска държава" - Абу Бакр ал Багдади.

На официалната страница на изданието във Facebook има и други публикувани карикатури на тема терористичен ислям, които е възможно да са предизвикали гнева на джихадисти и да са станали повод за атаката. 

Карикатура на списание "Шарли ебдо", гласяща: "Все още няма атентати във Франция", мъжът с калашника отговаря: "Има време до края на януари за нашите честитки".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2015 в 04:46

28 Юни 1914 убийството на Франц Фердинанд става причина за началото на ПСВ.

10.01 2015 в 18:04

jackk подкрепям изцяло коментара ти.

10.01 2015 в 12:04

Каквото и да ми говорите, НЕ е нормално да отговаряш на карикатурите с куршуми.
Щото дори не е в интерес на тези диваци да ескалират по линията: карикатури, куршуми...Все пак Запада е може да ги затрие с едно копче.
А що се отнася до Англия и кралицата там:
когато някой се бъзика с нея може и да стане скандал, но не го застрелват, нали??
Да, Запада е лицемерен, но мюсюлманския свят е още по-лицемерен.
Абсурдно, да оправдавате тези изверги!

09.01 2015 в 15:31

jackk,хареса ми мнението ти за това,че американците са първопричината за създаването на терористите с посегателството си над ресурсите на мюсюлманските държави.Все пак Ислямската Държава е терористична организация,действаща и срещу мюсюлмани,както се видя в Ирак и не само (да не говорим,че застреляният полицай вчера също е мюсюлманин).А това,че френските "драскачи" не са намерили правилните хора,с които да се бъзикат,си е истина,но не е нормално да отговаряш на "перото" с "куршум" (чак клише стана това).Както във всяка житейска ситуация и тук няма абсолютно криви и абсолютно прави...Не искам да се превръщам в крайните почитатели на конспиративни теории,но обикновено всяко нещо,на което се отдава толкова голяма обществено внимание е фарс за нещо друго.Знае ли човек,какъв е правилният анализ на ситуацията...?

09.01 2015 в 13:31

в карикатурата "любов по силна от омраза" не видях нищо обидно, даже ако е казана иронично. Защото се отнася и за мюсюрманите и за французите, кито са си ксенофоби. Ами какво има, напротив в карикатурата "това не спира куршумите" т. е. Корана. Да не е лъжа. Нали казват че тгова не е истинския ислям. Е, били малко осмяли Мохамед, че бил лицемер- имал 11 жени, а смятал за законни 4. Спел с малолетни. Съвпременни преценки на време преди 13 века. Да исляма има нужда от РФОРМАЦИЯ в частта на тълкуванието.

09.01 2015 в 10:05

Всичко си има граници. След като са знаели, че ще предизвикат гнева им, защо са се подиграли с вожда им.????
Така става когато си мислиш, че си над всички и всичко. Не може да се подиграваш с чуждите религии. Това не е свобода на слово, това си чисто психопатно действие за което не е помислено за последствията .
НЕ ОПРАВДАВАМ ТЕРОРИСТИТЕ. ОСЪЖДАМ ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИЯ.Но и Французите имат голяма вина за това.

09.01 2015 в 02:54

Йордане и телепостаджията оня бунак от Норвегия да не беше арабин бе неразумни юуродее,,Той уби не 12 а 86 невинни хора това значи ли че всички християни са терорист стига вече стия двойни стандарти, Моят убиеец е по нежен
А само за информация от началото на до века до 2014 година българия е успяла да изсели 1,6 млн Бълг. турци
А вуъродителният процес /корените му отиват чак до Червения Г.Димитров

08.01 2015 в 22:16

За Западните държави е нормално да се подиграват дори със собствената си религия и религиозно население, да не говорим за чуждите... За мен обаче е изключително странно, че що се отнася до политици, вярват сляпо на каквато и глупост да им се каже. Съгласни са с всяко решение, прието в парламента. Ето, Франция вече има повод за засилени въздушни атаки над Ислямска държава. Как така обаче където и да има атентат, той никога не е насочен към политици?
Относно сатирата като цяло, ако във Великобритания например някой вестник отпечата карикатура на кралицата, ще е национален скандал. Но когато става въпрос за друга държава, са изненадани защо не се приема с чувство за хумор или пък не се оценява "творческия" замисъл, който е вложен (нека си припомним скулптурата в сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел, където България беше изобразена като турска тоалетна).

08.01 2015 в 19:14

Джаки , ще излезе вярно , че някои индивиди , сте умрели 1989 г , а сега се разхождат само вашите клонинги , но без остатъци на мисловна дейност ... Според твоята логика социализъма и комунизъма би решил всички проблеми на земята ... е видяхме как го прави ... но фактите са железни - заради тези 45 г . има смахнати индивиди като тебе

08.01 2015 в 16:25

На Ясминка само да и кажа, че тази сентенция не е приложима с оглед на идеалите и съдържанието на съвременната "политика". Но ако се перефразира леко, ще стане универсално вярна :

Общество, в което половината от хората са фундаментално неграмотни и ненаучени да мислят и разсъждават е обречено на упадък