Проект за разработване на кариера за мрамори край с. Синитово вдигна на крак еколозите

OFFNews 28 юли 2021 в 17:39 4068 1

Снимка БНР

Инвестиционен проект за разработване на кариера за мрамори край пазарджишкото село Синитово разбуни духовете на еколозите. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Сдружението за аграрни и екологични проекти - ГЕО, и още 10 организации категорично са се обявили срещу проекта.

"Включването на забрани за разкриване на нови и разширяване на съществуващи кариери в заповедите за обявяване на защитените зони “Бесапарски ридове”, “Бесапарски възвишения” и “Огняновско – Синитовски рид” по недвусмислен начин показва силно отрицателното въздействие, което имат тези дейности върху биоразнообразието и природните системи в района. Фактът, че 10 г. след издаването на заповедта за обявяване на защитена зона “Бесапарски ридове” се процедира разкриването на нова/разширяване на съществуваща, кариера, говори за използване на “административни трикове” и “вратички в закона”, които нарушават духа на заповедите, издадени въз основа на научни аргументи и анализи и консултации със заинтересованата общественост.”

Това се казва в становището на БДЗП, изготвено по повод предстоящото заседание на Експертната комисия към РИОСВ – Пазарджик за произнасяне по внесения Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС). Той засяга евентуално разработване на кариера за мрамори и доломити в местността “Малкото меше” на по-малко от 2 км от с. Синитово.

Желание за разработване на кариерата е проявило дружеството “Еко – Хидро 90”, което е успяло да внесе предложението си в МРРБ за находището през 2008 г., броени дни преди влизането на приетите забрани за разкриване на нови и разширяване на съществуващи кариери на територията на защитените зони “Бесапарски ридове” и “Бесапарски възвишения”.

Срокът на концесията е 35 г., като се предвижда да бъдат добити 1 512 000 кубически метра плътна скална маса. Количеството е определено след проведени детайлни геологопроучвателни работи въз основа на договор от 27. 05. 2015 г. за проучване на строителни материали между министъра на енергетиката и “Еко – Хидро 90”.

Предвидени са 4 взривявания годишно, а едрите късове ще ще бъдат натрошавани допълнително. Сметките показват, че при дневна производителност 516 тона камионите ще преминават поне 5 пъти на час по пътя покрай Синитово към областния център.

Според БЗДП обаче дори да бъдат приложени записаните в ДОВОС мерки за намаляване и предотвратяване на неблагоприятни последици за околната среда и човешкото здраве, то “ще окаже значително отрицателно въздействие върху популации и местообитания на видовете, които трябва да бъдат опазени в защитените зони “Бесапарски ридове” “Бесапарски възвишения”.

Дружеството смята, че изготвените ДОВОС и ДОС на разглежданото инвестиционно предложение не дават обективна оценка на степента на увреждане на компонентите на биологичното разнообразие и на видовете. Проектът ще доведе до унищожаване и увреждане на природни местообитания и ще предизвика влошаване на благоприятния природозащитен статус и състоянието на сигурност на видовете в зоните.

Дават се и примери с конкретни животни, които обитават въпросните зони.

Според становището на Сдружение за аграрни и екологични проекти - ГЕО, Докладът за оценка въздействието върху околната среда не съдържа подробно изследване на всички необходими критерии за извършване на достоверна оценка.

"В защитени зони „Бесапарски ридове“ и „Бесапарски възвишения“ са разположени близо един до друг 9 обекта (концесии за добив на инертни материали), което явно не е взето предвид при изготвяне на доклада", сигнализират от сдружението.

Съгласно писмо на Министерство на енергетиката в близост до инвестиционното предложение са разположени находищата „Гергьовица“ – предоставено на концесия за добив на подземни богатства; „Огняново-2“; „Огняново“ – на концесия; „Орешака“ – което е в процедура по предоставяне на концесия за добив на строителни материали; „Изток“ – също на концесия.

Освен това на територията в зоната на „Бесапарски ридове“ е разположена голямата кариера на “Персенк Инвест” ООД на находище „Куртово Конаре“, която кандидатства пред РИОСВ – Пловдив за разрешение годишният добив да се удвои. В землището на с. Капитан Димитриево пък са разположени три други кариери, съобщават от сдружението.

При изграждане на още една кариера за добив на инертни материали „Малкото меше“ кумулативният ефект безспорно ще се увеличи, категоричен е Васил Къдринов, управител на ГЕО. От сдружението настояват за обстоен анализ на съществуващите кариери и вредните последици от тях.

Отрицателни становища за разработването на мрамори освен Българско дружество за защита на птиците и Сдружение за аграрни и екологични проекти – ГЕО, са депозирали още над 10 организации и фирми. Внесена е и подписка от жители на с. Синитово със 785 подписа срещу кариерата.

На 27 октомври 2019 г. в селото е проведен референдум и на въпроса "Съгласни ли сте инвестиционният проект „Изграждане на кариера за добив на мрамори“ да бъде реализиран в землището на с. Синитово?" с "не" са отговорили 897 от 910 гласували. По-късно обаче се оказва, че вносителят на предложението за референдума - общинската администрация, не е успяла да пресметне правилно необходимия срок от вземането на решението от ОбС до деня на гласуването и съдът обяви допитването за невалидно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

1

Г-н Колев

28.07 2021 в 19:22

Изоставената кариера на Синитово е най-големият "инкубатор" в България на Розовият скорец и Дебелоклюната чучулига. Там е и меланитната форма ва Домашната кукумявка.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика