'През цялото време животът ни беше изложен на опасност, там е реална война'

Следващата цел е спасяването на кораба "Рожен" в пристанище Черноморск

Калина Цонева, Варна 18 април 2022 в 15:16 6288 1

Снимка Ивайло Старчев

Моряците от кораба "Царевна" кацнаха във Варна малко преди 13:30 ч. днес с полет на правителствения Еърбъс от Сочи, Русия.

При пристигането си, моряците от екипажа на „Царевна“ бяха посрещнати от премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска. Близки на хората от екипажа бяха допуснати на пистата, за да ги посрещнат.

Искам да благодаря на всички институции, които бяха част от тази операция. Обмисляхме няколко опции за евакуацията, ситуацията при военни действия обаче е неконтролируема. Имахме план за действие независимо от това кой има превес на пристанището – украинската или руската страна, каза на брифинг след кацането на правителствения самолет с моряците Кирил Петков.

Контактите ни бяха и с украинската, и с руската страна, не сме комуникирали по никакъв начин с ДНР (непризнатата Донецка народна република), поясни външният министър Теодора Генчовска.

Контактът в екипажа на „Царевна“ е бил непрекъснат, посредством сателитен телефон от 13 март. Самата евакуация на 14-те българи и украинския кадет беше на 13 април.

Преди да се стигне до нея, на два пъти е имало „прозорци“ на затишие за евакуация на моряците от борда на кораба до първия портал за излизане от пристанището. Става въпрос за разстояние от 260 метра, за което и два пъти беше преценено, че е опасно към конкретния момент.

В момента на евакуацията, моряците са изминали сами 260-те метра до кораба до портала, след което координацията им е била поета от българските специални служби. Последващите спирки по пътя към дома на моряците са били Донецк, Ростов на Дон и Сочи, откъдето с полет се прибраха в България.
Не е имало наши специални части и представители на военното разузнаване, стана ясно от думите на Кирил Петков.

Лаконичният коментар на моряците беше „Това е чудо“.

През цялото време животът ни беше изложен на опасност, там е реална война, реални военни действия, казаха част от тях.

Петима са останалите доброволно на борда на „Царевна“ в пристанището на Мариупол – капитанът Павел Павлов, двама български моряци, както и двама украински моряци, вкл. старши помощник капитана и моторист. Освен капитана, те са съответно старши помощник капитан, фитер, механик и електричар - т.е. хората, които могат да поддържат всички системи,

Понастоящем ситуацията в Мариупол е по-спокойна, няма активни военни действия, коментира мениджърът на кораба Даниел Стефанов.

Бъдете коректни към отразяването на информациите, всяка дезинформация влияе на планирането, призова министър Генчовска. По думите ѝ, при подготовката на евакуацията огромно съдействие е оказал корабособственикът.

Следващата цел, върху която ще се фокусират от координационния център и правителството, е другият кораб с българи – „Рожен“, който е в черноморското украинско пристанище Черноморск (бивш Иличовск).

„Рожен“ също плава под малтийски флаг, собственик е Параходство БМФ (корабособственик на „Царевна“ е компанията „Навиборн“. „Царевна“ е бившият кораб „Трапезица“ на БМФ, който беше достроен след фалита и възстановяването на варненската корабостроителница като „Булярд корабостроителна индустрия“ през 2004 г. - б.а.)

В първите седмици на войната в Украйна от плавателния съд "Рожен“ бяха евакуирани по тяхно желание шестима моряци. Останалите 11 души от екипажа все още са на борда.

За момента напускането и на двете пристанища е невъзможно. На подхода на Черноморск има потопени катери, а на този на Мариупол са потопени два плаващи крана. Плавателният път от Азовско море обаче минава и през Керченския пролив, който се контролира от Русия в последните години.
Така на практика, въпреки обявяването на т.нар. „сини коридори“ (за извеждането на кораби от пристанищата (подобно имаше лансирано от руската страна за Мариупол), такова трудно би било възможно, докато не се разчисти фарватерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови