Прекратиха разследването за смъртта на митролопит Кирил

OFFNews 02 април 2014 в 13:56 2174 1

Поклонение пред тленните останки на митрополит Кирил. Снимка: Булфото, архив

Досъдебното производство за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил бе прекратено от Варненската районна прокуратура поради липса на престъпление.

По безспорен начин разследващите са установили, че сутринта на 9 юли 2013 година митрополит Кирил е плувал сам в морето в района на неохраняемия плаж на резиденция Евксиноград. Смъртта е причинена от удавяне, настъпило след спазъм, причинен от начална фаза на инфаркт на миокарда.

“Заключението е категорично и се базира на всички събрани в хода на разследването доказателства”, коментира говорителят на Районната прокуратура във Варна Десислава Йотова. Тя добави, че като цяло разследването е било насочено основно към изясняването на обстоятелствата около настъпването на инцидента, както и установяването на конкретната причина за настъпването на смъртта.

“Не са на лице каквито и да било доказателства, които да сочат към извършване на престъпление”, категорична е тя.

Относно версиите, които сочат, че митрополит Кирил е бил заплашван, Йотова обясни, че в хода на разследването не са били предадени доказателства за смъртни заплахи към него. Говорителят на Районната прокуратура допълни, че не са разглеждали версиите за разкрита схема за финансови измами в рамките на катедралния храм, защото не са били предмет на настоящото разследване.

Наследникът на Кирил във Варненската и Великопреславска митрополия дядо Йоан призна, че също в началото е имал притеснения относно причините и обстоятелствата за смъртта на митрополит Кирил, но те се дължат основно на факта, че неговият предшественик е бил спортна натура и не е естествено за него да се удави. Според излязлото заключение от разследването, обаче, всички факти и свидетелствата на присъстващите очевидци говорят за нелеп инцидент.

“Имало е петима очевидци – трима мъже на буната и още две жени на брега. Те са видели, че той плува, че е на повърхността и в един момент той е започнал да вика. Ако е имало кой да го издърпа на брега, той щеше да бъде жив”, категоричен бе митрополит Йоан. “Всеки има право да разсъждава едно и друго, свое съмнение или не съмнение. Въпросът е, обаче, когато имаме ясна фактология и очевидци, и то не един, а петима, тогава нещата стават по-различни. Т.е. фактите в момента свидетелстват”, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!