Предадохме ли Македонската православна църква, за да направим услуга на Москва?

OFFNews Последна промяна на 16 май 2018 в 21:12 8065 9

Снимка bgmf.eu

Решението на Светия синод да забрани на духовниците от Българската православна църква да участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Македония днес провокира протест на десетки граждани.

Един от главните инициатори на протеста пред Синодалната палата е председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски.  

Според него взетото на последното заседание решение обслужва "външни антибългарски интереси" и по този начин в момента Светият синод води "антидържавна дейност".

Настояваме Патриархът да свика извънредна сесия на Светия Синод, на която да бъде преразгледано решението от 14 май, когато 8 архиереи подкрепиха предложението Светият синод на Българската православна църква да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000 години Охридска архиепископия. Скандалното гласуване е станало в отсъствието на Патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност, коментира Врабевски.

Демонстрантите са на мнение, че "няма никакви действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от двете страни на границата. Това компрометира усилията на България за мир и прогрес в региона."

От фондация "Българска памет" предупреждават също така, че специално създадената комисия по въпроса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е нефункционираща.

Вчера - часове след като ясно, че предстои протест - от пресслужбата на Светия синод обявиха, че е взето решение "за отбелязване на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия" с отслужване на архиерейска св. Литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 10 юни.

По сценария на Москва

Пред БНР Милен Врабевски коментира, че общо взето се играе по сценария на Москва: Руската православна църква не желае да има отделна Украинска църква, и най-верния ѝ сателит - Сърбия, да не дава независимост на Македонската православна църква.

Журналистът от БНТ и водещ на "Вяра и общество" Горан Благоев е на мнение, че с решението си Светият синод е проявил абсолютно историческо късогледство.

Според него страхът от двете големи църковни сили - Цариградската и Руската патриаршия, е надделял.

Русия стои зад Сърбия, а Цариградската патриаршия си играе своята игра като претендира, че тя е Църква-майка на всички църкви на Балканите, обясни той.

Когато на тези тържества по случай 1000-годишнината отсъстват български митрополити, това означава едно: България признава правото на Македония единствено и само Македония да се смята наследник на Охридската архиепископия, тъй като по стечение на историческите обстоятелства сегашната македонска територия съвпада с част от диоцеза и центърът на някогашната Охридска архиепископия се намира в държавата Македония, обясни Благоев.

Ние трябваше да отидем като Църква-майка и да имаме това първенствуващо място, което самото Скопие поиска, каза  водещият на "Вяра и общество" пред БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6952

9

Мойри

17.05 2018 в 12:13

Абе щом Москва е казала и Македония ще си дадем и ще козируваме и ще мълчим. Руската патриаршия си го каза съвсем без заобиколки: македонската църква е проблем на сръбската, нямате думата, не се месете.

6952

7

Мойри

16.05 2018 в 23:41

БПЦ не е българска от съображения за собствената си сигурност и нямат грам авторитет.

8216

6

Uzer2

16.05 2018 в 23:16

Добре са постъпили, ако нарушим каноните ще стане още по-зле: митрополит Гавриил за БНР - https://www.youtube.com/watch?v=MgJ9vOlSyck

8216

5

Uzer2

16.05 2018 в 23:12

Не! Не предаваме истината:
Митрополит Гавриил за БНР - https://www.youtube.com/watch?v=MgJ9vOlSyck

dveri.bg - https://dveri.bg/ux8qw

27639

4

sottozero

16.05 2018 в 23:10Абе чезни бе лемур, бягай да покоряваш Македония и други албански земи. Комици без връзка с реалността, насрани нещастници, безполезни идиоти, мислещи се за Наполеон, това сте ти и Ко.

27639

2

sottozero

16.05 2018 в 22:42


Не смятам че България трябва да се обвързва със държава, чиито хора довчера се наричаха сърби, оня ден беха гърци,.а утре със сигурност ще са албанци. Някакви нагаждачи.

Там отдавна няма българи, те са избягали тук преди 70-100 години.