Правосъдното министерство иска тайната на осиновяването да отпадне

OFFNews 21 юли 2015 в 12:47 4878 1

"В Министерство на правосъдието сме твърдо решени, че тайната на осиновяването трябва да отпадне. Нужно е да се намери баланс между интереса на осиновените, осиновителите и биологичните родители", заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева пред Нова телевизия.

Русева посочи, че в много страни има практика неправителствени и държавни организации да осигуряват помощ на осиновения и да мотивират биологичните родители да се разкрият, за да може детето им да се чувства по-добре. 

„Българският съд постановява решения за разкриване тайната на осиновяването изключително рядко“, призна зам.-министърът.

По думите й до 2003 година у нас не е съществувала възможност да се разкрива тайната по абсолютно никакви причини. Тогава е направена промяна в Семейния кодекс, която предвижда по съдебен ред осиновителите или навършилият 14 години осиновен да могат да поискат от Окръжния съд, постановил осиновяването, да разкрие информация за биологичните родители. Това обаче се случва само при изключително важни условия, като в повечето случаи за такива се приемат здравословни причини.

По думите на заместник-министъра този текст не е ефективен и се налага ревизия в законодателството, още повече че Съветът по правата на човека на ООН има препоръка към България за въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!