Осиновен по обява в интернет

OFFNews 16 ноември 2012 в 16:32 3217 0

Малкият Бен, осиновен в Craiglist. СНИМКА: Трейси Сайтрън
Малкият Бен, осиновен в Craiglist. СНИМКА: Трейси Сайтрън

Това е Бен. Русоляво момченце с тишърт на Супермен и ретро триколка, което на пръв поглед по нищо не се отличава от милиони американчета.

Но само на пръв поглед. Бен е на две и е осиновен по обява в интернет. Майка му и баща му го открили чрез най-големия американски сайт за форуми и обяви - "Крейглист" (Craiglist). 

Шест години Трейси и Дан Сайтрън отчаяно копнеели за бебе. Обезверени, накрая се отказали дори от ин-витро процедурите и решили да осиновят дете. Обърнали се към местната лутеранска църква, но и там процедурата се оказала трудна за реализиране в обозримо бъдеще, разказват самите те пред сайта Yahoo! Shine.

Така двойката се хванала за спасителната сламка - интернет. Пуснала обяви в Туитър и Фейсбук, печатала и собствени пощенски картички с данни за контакт. "Раздавахме ги на сервитьорките с бакшиша", обясняват Дан и Трейси. Дори превърнали автомобила си в движещ се билборд. Последната стъпка била на 37-годишната Трейси - започнала да пуска по една обява на ден в "Крейглист".

Горе-долу по същото време 24-годишната Тами Нелсън, самотна майка в Аризона, открила, че е бременна с второ дете. Самата Тами се опитвала да се измъкне от връзката си с бащата на бебето, който по думите й злоупотребявал с нея. Опасявала се да отиде в агенция за осиновяване, за да не я открие бившият й. И така една вечер седнала пред компютъра и написала в търсачката "осиновяване" и "Финикс, Аризона". Обявата на Дан и Трейси била втората, която търсачката извадила. "Направо им се обадих, не беше нужно да търся посредник или начин на придвижване", казва Тами.

Всъщност историята на Бен, Трейси, Дан и Тами не е изключение в САЩ, където частните осиновявания са разрешени. Но практиката да се заобикалят дори агенциите и родителите директно да се свързват в интернет набира лавинообразна скорост. Да откриеш дете може да се окаже толкова лесно и бързо, колкото да купиш от обява велосипед втора употреба например. По данни на американското здравно министерство годишно 677 000 (!) деца намират своя нов дом чрез частни осиновявания. Засега не е изчислено колко от тези деца са били "харесани" чрез обява в мрежата. Проучване на организацията "Семейства за частни осиновявания", направено тази година, посочва, че около 40% от тези осиновявания са осъществени в мрежата. Това прави между 250 000 и 300 000 деца.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !