Право на отговор: Позиция на издателство ''Еделвайс''

OFFNews 04 юни 2023 в 09:58 10203 3

Снимка Издателство "Еделвайс"

ОFFNews публикува в право на отговор позицията на издателство ''Еделвайс'', изпратена във връзка в публикация по сигнал от Организацията на евреите в България "Шалом", в който се съобщава за книги за възхвала антисемитизма, появили се на щанд на Панаира на книгата.

Позицията е в цялост и без редакторска намеса:

Скъпи приятели и любители на четенето,

Преди дни Организацията на евреите в България "Шалом" изпрати отворено писмо до Асоциация „Българска книга", в което поиска да не бъде допуснато издателство "Еделвайс" до участие в изложения като Пролетен панаир на книгата. Организацията мотивира своето искане с твърдението, че издаваме книги "прославящи крайнодясна, антисемитска и расистка идеология".

Категорично заявяваме, че твърденията на ОЕБ "Шалом" не отговарят на истината и имат за цел да подведат българската общественост относно нашите издания. Видно, от всичко написано в отвореното писмо, е, че отправените обвинения се базират единственно на интерпретации на кориците на книгите или биографиите на авторите, но не и на самото съдържание на книгите, с което от ОЕБ "Шалом" не са си направили труда да се запознаят.

Например, едно от внушенията е във връзка с автора Дейвид Ървинг, който според Шалом е заклеймен и осъден. Вярно е, че личността на Ървинг бива оспорвана през годините и същият е бил обект на съдебно преследване в миналото. В писмото обаче удобно се премълчава фактът, че той не е бил осъждан или съден за нещо, което е написал в книгите си.

Нека си припомним, че осъждан за поведението и вижданията си е бил Оскар Уайлд, излежал по-голямата част от двегодишната си присъда за неприлично поведение във Викторианския затвор в Рединг. Известно време в затвора е прекарал и Джек Лондон. Но това не е пречка днес книгите на тези велики писатели да бъдат продавани по цял свят. Както, между другото, се продават и книгите на Дейвид Ървинг, които например могат да бъдат закупени свободно от най-големия световен разпространител на литература "Амазон".

Напълно сме наясно, че почти всички исторически събития и личности нямат еднозначна интерпретация и оценка както сред гилдията на историците, така и сред обществото като цяло. А когато става въпрос за деликатна тема като периода около Втората световна война полемиката е още по-голяма и съответно мненията са разнопосочни и предизвикват разгорещени дискусии. Но сме длъжни да напомним, че в едно демократично общество всяко мнение или историческа теза, които не са санкционирани под някаква форма от законодателството, трябва да бъдат атакувани и оборвани единствено с доказуеми факти и контрааргументи, а не чрез налагането на цензура под формата на възпрепятстването на участието ни в събитията на Асоциация „Българска книга".

В своята същност искането на ОЕБ "Шалом" представлява грубо нарушение на Конституцията на Република България, която гарантира свободата на словото и издава едно опасно, тоталитарно мислене, което заплашва да ни върне във времената преди 10 ноември 1989 г., когато имаше само няколко държавни издателства и се издаваха единственно книги, които отговаряха на партийната линия.

Надяваме се Асоциация „Българска книга" да не позволи на когото и да било да поставя намордник на българските издатели и по този начин да застане твърдо на страната на свободата на словото. (Асоциацията обаче внесе сигнал до прокуратурата вследствие писмото от "Шалом" - бел. ред.) В противен случай съществува риск тези, които считат цензурата за легитимно средство за налагане на своите идеи сред обществото, да бъдат поощрени и това да се превърне в редовна практика срещу всяко издателство, което публикува неудобни за тях книги.

Екипът на издателство "Еделвайс"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика