Правителството намали служителите в Митниците и ги задължи да се отказват от банкова тайна

OFFNews 23 юни 2021 в 15:00 1674 0

Министерският съвет прие нов Устройствен правилник на Агенция "Митници", с който се намаляват предвидените щатни бройки и се преструктурират административни звена в Централно митническо управление (ЦМУ).

От пресцентъра на правителството съобщават, че целта е да се постигне по-голяма ефективност и ефикасност на управлението на митническите служители в администрацията, подобряване на оперативната работа при извършване на международното сътрудничество, засилване на последващия контрол и повишаване качеството на обучението на митническите служители.

С новия устройствен правилник ще се оптимизира административния капацитет на централно ниво и ще бъде засилен териториално. Целта е засилване на митническия контрол, включително контролът в областта на митническите, акцизните и валутните нарушения и престъпления и подобряване на бизнес климата.

Предвиждат се и мерки за борбата с корупцията. Една от основните е, че митническите служители ще бъдат задължени да подават декларация за съгласие за разкриване на банкова тайна.

В края на май министърът на финансите Асен Василев обяви, че поставя ново начало, като се проверява как работят митниците. По думите му през 2019 г. е махнато звеното за последващ контрол и така се е ограничила работата на Агенцията, като звеното вече е възстановено.

Направен е правилник, с който всички служители на митниците ще подписват декларация, с която се отказват от банковата тайна. "Ще минават на проверки за доходите, имотното състояние, влоговете. Това ще позволи на НАП да получава информация за фирми, които имат, имоти, сметки в чужбина. Това ще бъде пуснато за обществено обсъждане, за да има прозрачност", каза тогава Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки