Пращат ПСА в музей, Фандъкова ще поиска държавата да го махне от Княжеската градина

Дотогава до него ще стои табела, че символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната

OFFNews 07 март 2023 в 11:48 25654 16

ПСА

Снимка БГНЕС/архив

МОЧА се мести в музея на социалистическото изкуство

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да премести паметника на съветската армия и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата. 

Това ново решение на СОС подкрепиха след оживен дебат общинарите от комисията по култура от ГЕРБ-СДС и "Демократична България" (ДБ). Димитър Антов от "Патриоти за София" се въздържа, а Калоян Паргов обяви, че представителите на БСП напускат заседанието. 

Според проекторешението областният управител на София трябва да предприеме всички необходими действия, за да се изпълни преместването, а главният архитект Здравко Здравков да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план на Княжеската градина. 

Докато преместването стане факт, ще бъде поставена информационна табела в района на ПСА, на която да бъде указано, че монументът „Паметник на Съветската армия“ символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. Подробният текст на обществената информационна табела следва да бъде изготвен съвместно от Катедра „Нова и съвременна история“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и съгласуван с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова. Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от СОС. Текстът ще бъде и на английски език. 

Разходите по изработката, монтажа и поддържането на обществената информационна табела ще бъде за сметка на общинския бюджет, пише още в проекторешението.  

Паметникът на съветската армия е кух и опасен, той не е войнишки, не е и военен, стана ясно на заседанието на комисията с председател Малина Едрева, което разгледа доклад на "Демократична България", внесен още през 2020 година.  

Паметникът на съветската армия не е паметник, а пропагандно съоръжение в центъра на София, подчерта съветничката Марта Георгиева (ДБ). Монументът не може да бъде интегриран в околната среда, обяви арх. Борислав Игнатов. Княжеската градина е била детско царство, припомни той и предложи мястото да бъде върнато на децата. Колежката му Грети Стефанова подчерта, че окупаторите от паметника са същите, които сега избиват жени и деца в Украйна. 

45 години нашите бащи и майки гласуваха за комунизма, политическият ни елит се кланяше на Съветския съюз, този паметник е символ на нашата сервилност, на нашия срам - нека стои там. Не ни вкарвайте във вашия филм, искате да мобилизирате електората си, вкарвате този паметник преди избори, коментира Димитър Антов от групата "Патриоти за София".  

Да пазим паметника на позора и да казваме на народа си - в центъра на София, вие сте позор, сервилни сте, е празна теза, не води до национално самочувствие, каза арх. Борислав Игнатов (ДБ). 

Кой би държал на стената си вкъщи портрета на убиеца на своя баща, цитира Марта Георгиева Панфилов. 

Българският народ не е сервилен, говорете и за тази част от народа ни, която беше избита без съд и присъда, заяви Борислав Бориславов от СДС. 

Представителите на БСП няма да участваме в гласуването на този доклад, заяви Калоян Паргов от БСП. Паметникът не е общинска собственост, не знам какво решаваме днес. Войната на паметниците ще спре ли войната в Украйна, попита риторично той. 

Това съоръжение е изградено през 1954 г., не е свързано с Втората световна война, а с (идея с) пропагандата с цел да бъде смачкан българския дух, каза Грети Стефанова. Нека отиде в музея, никой не иска да го унищожава, подчерта тя. 

Виждам добър знак, че БСП ще замълчи по тази тема, коментира арх. Игнатов. Продължаваме да събираме подписи, отговори Паргов и напусна заседанието на комисията. 

Не обиждам българския народ, че е сервилен, а че сервилната част от него взима връх. И в момента сме в такъв период, другото е "Макдоналдс говорене", обяви Антов. 

Областният управител възложи ремонт, но само на плочите отвън. Докато беше министър на културата, Велислав Минеков ми каза, че не е правено обследване на металната част, а всъщност стоманената конструкция, която Минеков мислел, че е вътре, липсва, обясни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. 

Демонтаж на паметници на Червената армия се случва в цяла Европа, подчерта Александър Шпатов от гражданската инициатива за премахване на ПСА. Предлагам решението на Столична община да има преамбюл, защото това решение има историческо значение, ще послужи и като основа за бъдещи решения на национално ниво, допълни той. И предложи МОЧА да бъде ограден с предпазна мрежа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

16

lilianasimeono1

09.03 2023 в 19:03

Ами онзи огромен релеф с червеноармейци насред бул."Черни връх" него ще го махнат ли?

1007

15

kras001

07.03 2023 в 19:34

Този паметник не съответства на историческата истина, а и никой свободен и независим народ не отдава почит на чужда армия, която е окупирала територията на неговата държава.

3024

14

armagedon70

07.03 2023 в 17:56

И нека рИването на русофилите започне сега! Какви паметници на окупаторите,избили цвета на нацията..Аз лично бих ги унищожил,без да остане камък върху камък от тях!

14569

13

случайно прочетох

07.03 2023 в 14:59

Ще доживея ли да видя мястото чисто, светло, без ватенки с оръжия? Нито съм орел, нито костенурка!!!
Първо 100 човека правят плочка с надпис, пък после 1000 лемура го местят?

Хайде по-спретнато и със срок и отговорник! Един месец ми се струва разумен срок. То може и за 10 секунди да стане, но ще се повреди....

-329

12

6екеr4о

07.03 2023 в 14:14

Многократно в този форум съм изразявал мнението, че МОЧА не трябва да бъде местен. Той е мястото, на което продажния елит на БКП го е поставил.
Изцяло съм съгласен с написаното в статията и с всички мнения във форума, но в София нямаме паметник на Кан Аспарух, примерно, някой спомена паметната плоча за горяните, меко казано, доста скромна, и прочие, но имаме МОЧА, монументално-грамаден, символизиращ чудовищното издевателство над всичко човешко и българско.
Точно затова трябва да остане на мястото си, за да знаят поколенията...

1005

11

Диоген

07.03 2023 в 14:09

Браво Марта.
Доказа,че макар бавно и упорито,но може.

615

10

Уисъл блоър

07.03 2023 в 14:09

Освен преместването трябва и да обезоръжат альошата : вместо Калашник или шмайзер предлагам да му набутат една прадна бутилка Водка в юмрука , така ще е много по-достоверно! Могат да го преместят на някой перон на гарата в Бургас където 30 ватника са се натровили с откраднат метилов алкохол !

-1200

9

путин хуйло

07.03 2023 в 13:43

Поздрави и респект за достойният гражданин Светлозар Раянов, чиято акция инспирира последвалите събития! Виждате ли, за да започнат нещата да се случват у нас, всеки трябва да положи малко усилие!

-1455

8

ob1

07.03 2023 в 13:35

Да видим колко време ще отнеме разкарването на тоя х*й... "Информационна" табелка някъде си няма да помогне грам, доката грамадата не се разкара.
БТВ, отстрани при югоизточния ъгъл има една плоча в памет на горяните. Колко хора са ѝ обърнали внимание? 8г въоръжена съпротива и близо 400 000 души. Позорен е фактът, че това не се учи в училище.

-1200

7

путин хуйло

07.03 2023 в 13:23

Този позор за страната и столицата трябва да бъде съборен и заличен, а не местен да сърчи на друго място! - България 30 години затъва в безвремието с подобни малодушни недорешения! За да догоним страните с които искаме да бъдем трябва категорично да тичаме в правилната посока!