Повече пътни полицаи излизат за Коледа

OFFNews 23 декември 2011 в 09:00 1609 0

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

Заради очакваното увеличаване на трафика в празничните дни ще бъде засилено присъствието на полицейски екипи по пътищата, съобщиха от ГД „Охранителна полиция“ при МВР.

Очаква се най-голямо натоварване на трафика да има на 23-ти, 24-ти, 30-и и 31 декември на излизане от София и областните градове, както и на 26 декември 2011 г. и 2 януари 2012 г.

Според статистиката на пътните полицаи празничните дни обикновено правят шофьорите по-разсеяни и невнимателни, което значително увеличава предпоставките за тежки катастрофи. Причините обикновено са шофиране с несъобразена с пътните условия скорост, употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване.

По най-натоварените участъци и проходите често се образуват колони от автомобили, допълнителна опасност се създава и при влошени метеорологични условия. От МВР съветват да се избере време за пътуване в светлата част на денонощието.

Ако пътувате за гости, осигурете човек който няма да пие алкохол и ще е в състояние да ви върне. Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, се посочва в предписанията на пътните полицаи.

Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, заредете с незамръзваща течност резервоара им, погледнете и подгряващото устройство на задното стъкло. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. Не рискувайте, ако автомобилът ви е още с летни или износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно предвижване в колона и носете зимни вериги, съветват от Пътна полиция.

При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Крайно опасно е рязкото спиране, което може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.

Ако условията са лоши, отложете пътуването си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!