Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Повдигат трето обвинение на Цветанов

Юлиан Христов 22 ноември 2013 в 07:56 3053 4

Освободиха Цветанов след пет часа разпит. Снимка: БГНЕС
Освободиха Цветанов след пет часа разпит. Снимка: БГНЕС

 

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е привикан на разпит в столичното следствие и се очаква да му бъде повдигнато обвинение.

В началото на този месец срещу него беше образувано трето наказателно производство.

Според прокуратурата, като министър на вътрешните работи Цветанов е ощетил държавата с 50 000 лева, изплатени като обезщетение за освобождаването на шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров

По времето, в което е бил министър, Цветанов е наредил на Тодоров да бъде изплатена заплата за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетение за неползван отпуск за период, в който Тодоров е бил задържан под стража в затвора в Ловеч. След това Тодоров е получил и 20 заплати при пенсионирането си от МВР.

Цветанов твърди, че изплащайки обезщетението от 20 работни заплати на Тодоров, си е свършил работата, спазвайки точно закона за МВР. 

Ексминистърът има и второ обвинение по този случай - за осуетяване на разследване. Според прокуратурата той е отказал да подпише прилагането на СРС спрямо Тодоров, въпреки че разрешенията са дадени от председателя на Великотърновския окръжен съд. Прокуратурата се натъкнала на този случай в хода на разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Срещу Орлин Тодоров са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС, които са разписани от съдия. Исканията за подслушване било за периода август-септември 2009 година. Според Закона за СРС министърът на вътрешните работи е длъжен да издаде разпореждане към СДОТО за прилагането на СРС. Въпреки това Цветан Цветанов е отказал такова разпореждане.

Третото обвинение срещу Цветанов е за подслушванията в МВР. През юни Софийска градска прокуратура го обвини за това че в периода 2010 г. – 2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си и съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР, които също са обвиняеми, да извършват нерегламентирано подслушване.

Цветан Цветанов е обект и на проверка за имотното му състояние. Прокуратурата поиска ревизия на първата проверка за имотното състояние на Цветанов заради съмнения за това, че първата такава проверка е компрометирана от тогавашния шеф на данъчните и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews