Пореден протест на дърводобивни фирми

OFFNews 01 април 2015 в 08:13 1899 0

Пореден протест на дърводобивни фирми

За трети пореден път в рамките на по-малко от месец, дърводобивни фирми ще протестират срещу тримесечния мораториум за износ на дървесина. Те твърдят, че въпреки обещанието на депутатите за отмяна на забраната властта все още отказва диалог с бранша.

Забраната за износ на дървесина влезе в сила от 10-и март с аргумент, че така ще се спре незаконната сеч. Браншът смята, че мораториумът е безмислен, защото износът нелегално продължава и в момента, а забраната е удар върху светлия бизнес, който търпи загуби и съкращава работни места. Над 1300 души вече са останали без работа.

Претърпените загуби за 20 дни се оценяват на близо 8 000 000 лева, изчисляват фирмите. От бранша недоволстват, че мораториумът е наложен, след като са минали 1/3 от тръжните сесии за годината и 12 000 000 лева вече са вложени в дървесина, предназначена за износ, като в момента тя е блокирана и не може да се реализира нито на външния, нито на вътрешния пазар. След предишните два протеста на фирмите-износители, депутати обещаха, че ще свалят забраната предсрочно, стига агроведомството да подготви промите в Закона за горите. Днес въпросните промени трябва да се публикуват за обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови