Полицаите решиха временно да спрат с протестите

OFFNews 12 януари 2018 в 13:18 2434 0

Полицаите решиха временно да спрат с протестите

Полицейските протести временно ще бъдат преустановени. Това решение е взел Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Решението идва само ден, след като премиерът Бойко Борисов склони на искането, което полицаите поставят от миналото лято, за по-високо увеличение на заплатите им. Премиерът обеща да бъдат отпуснати 100 млн. лв. за 2018 г., като пое ангажимент подобно увеличение да има и през 2019 г., при условие, че МВР участва активно за пресичане на финансовите и данъчни престъпления, като по този начин повиши приходите в хазната.

По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов нарече протестите на полицаите "рекет"

„Протестите са насочени към нашите вътрешни проблеми, не към еврокомисарите. В една демократична държава всеки може да протестира, но не беше това моментът, защото се ангажира част от работата на силите на реда – трябва да охраняват и протестите, както и европредседателството – това са допълнителни разходи“, каза Симеонов.

За тази година правителството отпусна веднъж 55 млн. лв., които вече бяха разпределени. Това обаче не удовлетвори поставените искания за 15-процентно увеличение на заплащане в сектора, още повече, че от сметките бяха изключени държавните служители.

На дневен ред остават исканията за подобряване условията на труд и изцяло нов Закон за МВР

Исканията на синдикатите бяха поставени още през юли, когато се заканиха да протестират всеки ден от началото на българското председателство на Съвета на ЕС. Оттогава досега исканото от тях увеличение им беше отказвано от вътрешния министър Валентин Радев. Още тогава той поиска служителите да му посочат аргументи, с които държат на по-високи заплати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови