Полицаи излизат на протест в деня на професионалния им празник

OFFNews 19 юни 2017 в 11:31 4195 0

Полицаи излизат на протест в деня на професионалния им празник

Служителите на МВР ще излязат на протест на 5 юли, когато е професионалният им празник.

Пред БНР заместник-председателят на синдикалната Федерация на служителите в МВР (СФСМР) Генадий Тенев припомни, че полицаите нямат право на ефективни стачни действия и най-вероятно ще се съберат на шествие в центъра на столицата.

Окончателното решение за протеста ще бъде взето следващия уикенд на заседание на Управителния съвет на федерацията, откъдето обявиха, че канят вътрешния министър Валентин Радев за разговори.

По рано Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите от МВР покани министър Валентин Радев на преговори.

Галентин Грозев от Синдикален алианс „Сигурност в МВР” каза в интервю за националното радио, че протестните действия няма да са ефективни: 

Когато сме в почивка има други хора, които се грижат за опазване на обществения ред и ние с нашите протести никога не сме затруднили и възпрепятствали процесите, които МВР следи и дейностите, които МВР изпълнява.

Грозев коментира изказването на зам. вътрешния министър Стефан Балабанов, според когото протестите са недопустими, тъй като това означава "още едно дете, зарибено с наркотик, още една баба някъде по Северна България - изнасилена и ограбена, още един телефонен измамник, който върлува, още един ограбен дом".

Министърът вероятно се притеснява да не излезем на ефективни стачни действия, каза Грозев, като подчерта, че евентуалните им протестните действия няма да са ефективни. Той подчерта:

Никога в резултат на наш протест не е бил констатиран подобен случай, както казва г-н Балабанов, нищо ще бъде констатиран, защото ние на първо място сме професионалисти, работим за сигурността на държавата и гражданите и чак след това отстояваме нашите искания. Това може би е породено от факта, че г-н министърът вероятно се притеснява да не излезем на ефективни стачни действия. Уверявам ви, че няма да спрем да работим за държавата.

Като се говори за възнаграждения, г-н Радев каза, че иска да чуе аргументи. В момента е изключително напрегнато в МВР, в някои от структурите останахме на 50 – 60 % от състоянието от преди започването на реформата, т.е. на всички им се налага да работят двойно за същите заплати, които са бил преди 9 години. Решението е в една стройна и структурирана реформа – нещо, което да се знае за 4, за 5, за 10 година напред, обясни Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!