Подземията на мавзолея - бункер на властта, малка стая за гримьорна на мумията (снимки)

Столична община показа тайните кабинети и инсталации

OFFNews 21 март 2018 в 15:49 13087 2

Снимка Сергей Антонов

Подземията на взривения мавзолей на Георги Димитров в по-голямата си част са били бункер за оцеляване и работа при опасност за социалистическите властници и техните служби. Стаята, в която е сваляно и привеждано във вид тялото на вожда, е с малки размери и след разрушаването на гробницата е недостъпна.  

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов, който успя да се пребори бункерът да стане филиал на Софийска градска художествена галерия, показа пред журналисти подземията.

Те са пълни със строителни отпадъци от взривената сграда, въздушни съоръжения, климатична инсталация, турбини, телефонна централа, останки от бюра и шкафове в помещения за кабинети, тоалетни и много кал и влага. Сред мръсотията се мъдри и кутия от цигари, отдавна изчезнали от пазара. 

Чобанов обясни, че сред техниката има "антики на технологиите от 50-те години", които ще бъдат предадени в Политехническия музей. Някои могат да останат и тук, ще преценим кое е наистина уникално и не може да се види никъде другаде, като тази телефонна централа например има стотици, обясни той. 

Предстои да се обяви конкурс за подземната галерия, която по план трябва да заработи след около 2 години. Най-вероятно входът й за посетители ще е откъм хотел България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови