Подслушвали незаконно следователя, съобщил за "шпиц-команда" в следствието

OFFNews 09 май 2016 в 22:13 5501 3

Следователят Бойко Атанасов, който съобщи за това, че има "шпиц-команда", която занимава с делата за политическа корупция и се отчита лично на главния прокурор Сотир Цацаров, е бил подслушван незаконно. 

Атанасов е бил подслушван без данни за съпричастност към престъпления и с разрешение от окръжен съдия, вместо от шефа на СГС, става ясно от справка на Националното Бюро за Контрол на СРС, която той самият е поискал и получил, съобщи сайтът "Биволъ".

За незаконното подслушване са уведомени главният прокурор, Висшият съдебен съвет и правосъдният министър.

Следователят е категоричен, че е бил репресиран, след като е бил изнудван да решава дела по определен начин, но е отказал.

„Учудващо е, че липсват данни, които да сочат съпричастност към разследвани престъпления в искането за контролирането ми със СРС… Това означава, че просто е направено искане да бъда следен, да бъда слушан, да бъдат следени моите близки. Всички хора, с които контактувам, моите приятели, обкръжението ми от колегите. Целта е била на мен да ми се навреди. Прокуратурата си е позволила това нещо, разсъждавайки, че никой няма да ми каже. Аз да не разбера, нищо, че работя в прокуратурата, какви безобразия се вършат и срещу магистратите вътре в самата прокуратура от ръководството“, казва Бойко Атанасов.

„Второто, което е още по-зловещо като нарушение, е българският съд, който в момента правораздава, в частност става въпрос за Софийския окръжен съд, е дал разрешение за използване на СРС, нарушили са правилата за подсъдността. Шокиран съм от безобразното отношение на прокуратурата, в която работя и аз“, допълва той. 

Това е направено при пряк умисъл от лицето, което го е извършило. Целта е била на мен да ми се навреди, по недвусмислен начин. Благодарение на преписките, които са се водили срещу мен съм изнудван, както заявих предния път. Не знаех, че са извършени чак такива безобразия. Да се погази закона само и само да се създадат веществени доказателствени средства, които до момента аз по нито едно производство не съм разпитван и като свидетел. Не ми е известно за какво е водено това дело, казва още Атанасов.

Според члена на ВСС Калин Калпакчиев очевидно става дума за нарушение на Закона за СРС, тъй като Атанасов е магистрат и разрешението за СРС трябва да бъде дадено от председателя на СГС или управомощен от него зам.-председател.

Калпакчиев посочва, че заради същите нарушения в момента е подсъдима бившата шефка на СГС Владимира Янева. Той подчерта и важната роля на Бюрото за контрол на СРС, което на практика разкри престъпление с незаконно подслушване.

През февруари Бойко Атанасов обяви, че съществува "шпиц-команда" от следователи и прокурори, които контролират и изнудват министри и депутати и се отчитат на главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава той обясни, че "шпиц-командата" е била организирана от Петьо Петров - Пепи Еврото, който спускал задачите на редовите магистрати. 

След разкритията Цацаров отхвърли обвиненията, ВСС се самосезира и започна проверка по случая, а привиканите на "другарски съд" колеги на следователя отхвърлиха твърденията му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови