Цацаров ще разпитва следователи за шпицкоманди

OFFNews 23 февруари 2016 в 13:52 3608 8

Главният прокурор ще се срещне днес разследващи от Столичната следствена служба заради твърденията на следователя Бойко Атанасов, че там действа своеобразна шпицкоманда, която се занимава само с дела срещу представители на високите етажи на властта.

Според Атанасов в следствената служба е създаден отдел, в противоречие със Закона за съдебната власт, в който няколко прокурори водят разследвания срещу политици. Делата са вдигнати "на трупчета", за да бъдат извадени в удобен момент и това става със санкцията на главния прокурор. 

Заради твърденията на Атанасов в понеделник Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна проверка и го покани на заседанието си на 7-и март.

Проверката на главния прокурор идва, след като Атанасов показа пред национална телевизия контейнерите пред сградата на Следствието, пълни с нарязани документи, по думите му - от делото за източването на КТБ.

Срещата е насрочена за 16.00 часа днес и се очаква след нея обвинител номер едно да застане пред медиите - за първи път от няколко месеца, съобщава БНР.

Пред радиото председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров обеща, всичко казано от следователя да бъде проверено, а на въпрос, ако то се потвърди, може ли Съветът да потърси дисциплинарна отговорност на главния прокурор каза:

Теоретично е възможно. Да се търси отговорност и от главния прокурор, и от председателите на съдилища - мит е, че те са недосегаеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews