Подпишете се против нарушаването на човешкото достойнство в медиите

Последна промяна на 03 май 2015 в 11:23 2717 3

Асоциацията на европейските журналисти - България започна петиция срещу погазването на човешкото достойнство и интересите на обществото от страна на медиите у нас.

Те призовават медиите да не:

- да не превръщат човешката трагедия в зрелище в търсене на рейтинг;
- да пазят достойнството на пострадалите при инциденти и престъпления;
- да не създават паника в рискови ситуации;
- да не нарушават правата на децата и групи в неравностойно положение;
- да не използват журналистиката за създаване на омраза и напрежение в обществото;
- да не превръщат журналистиката в оръжие за пропаганда;
- да не дегизират рекламата в журналистика.

Те призовават гражданите да сигнализират за материали, нарушаващи човешкото достойнство в полза на шоуто и продажбите, на следните места:

- Комисията по журналистическа етика (за всички медии);
- Съвета за електронни медии (само за електронни медии);
- Прокуратурата (при случаи на нарушения на законите на страната, като например подбудителство към дискриминаиция, насилие и омраза);
- Асоциация на европейските журналисти-България, като представител за страната на международната платформа за защита свободата на изразяване към Съвета на Европа (при нападения и натиск върху журналисти).

Може да се подпишете под петицията на този адрес.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.05 2015 в 16:49

А не ви ли е срам точно вас от offnews като публикувате тази петиция? "да не превръщат човешката трагедия в зрелище в търсене на рейтинг" - а какво е пускането на кадри от боя на бебе, ако не борба за рейтинг?

03.05 2015 в 13:54

За какво им е на гражданите да губят време за "сигнализиране", след като е ясно, че на Пеевски и на Прокопиев нищо няма да им се случи от това?

Над всяка медиа има чадър, дали купен с пари, дали купен с - как му викаха - "медиен комфорт", дали с комбинация от двете.

Никой няма интерес да бърника по системата, а тия вопли на аналозите на БКХ са просто да се създава илюзия за почтеност.

Медиите са за тролене, не за четене.

03.05 2015 в 13:51

Ами те нашите медии ако започнат да спазват половината правила от написаните,ще трябва да затварят,защото в България се хранят само с жълти новини и с интриги.Те са тотален фалш на основата на истинската журналистика.Показното беше тази седмица историята с ТВ7.Оказа се че изпълнението на ЧСИ за изземване на предмети е нарушаване свободата на словото.А когато ТВ7 създаваше интриги и лъжливи новини,тогава беше нормално,и не се намери нито една медия да ги осъди поне морално за това!