Подаваме всички декларации до НАП с персонален код

OFFNews Последна промяна на 09 март 2015 в 14:52 1669 0

Снимка НАП

През март ще може да бъдат подавани всички декларации за физически лица с персонален код в електронната система на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от агенцията. 

Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с персоналния идентификационен код (ПИК) вече може да се подава и справката за изплатени доходи на физически лица. Предвидено е в близките седмици чрез персонален код да може да се подаде и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно, като до момента са издадени 220 000 персонални кода на физически лица, обясниха от НАП.

От началото на март персоналните кодове вече се връчват на клиентите в запечатани пликове. След първата регистрация за ползване на е-услугите на НАП с ПИК, гражданите могат да променят персоналния си код колкото пъти желаят.

Новият ПИК обаче трябва да е с дължина между 8 и 12 символа, като последните 4 задължително трябва са цифри, уточняват от НАП. 

От НАП напомнят още, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. От приходната агенция съветват всеки клиент, който подава декларацията с ПИК, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови