НАП започва да приема данъчни декларации

Физическите лица трябва да подадат данни и да платят до 30 април

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2015 в 07:53 1187 0

Данъчната кампания започва в 9 ч. във всички офиси на Националната агенция за приходите (НАП), напомниха от агенцията.

Онлайн системата за подаване на декларации от физически лица с електронен подпис беше активирана в първата минута след настъпването на новата година.

Първата данъчна декларация през 2015 г. е подадена 40 минути след полунощ от 34-годишен IT специалист, използвал онлайн услугата за деклариране с електронен подпис, съобщиха от НАП.

Последното нововъведение за данъчната кампания 2015 г. е възможността гражданите да подадат подоходна декларация по електронен път без електронен подпис, а с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно във всеки офис на НАП.

Над 150 000 души вече са се снабдили с ПИК от НАП и могат да спестят пет на сто от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31 март.

Освен деклариране на доходи онлайн приходната агенция предлага и възможност за плащане на всички видове задължения по интернет, както и още над 30 е-услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.

Физическите трябва да подадат декларациите си и да внесат данъка не по-късно от 30 април. И тази година се запазва плоският данък от 10%. Предвидено е облекчение за родителите, като един от тях може да спести 20 лв. за дете от данък общ доход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови