Премахват едни от най-хубавите дюнери в София (видео)

Владимир Йончев 02 декември 2021 в 10:49 191472 7

Десетки жители на столичния квартал "Изток" и телевизионни камери се събраха тази сутрин, изненадани неприятно от новината, че общината планира да премахне легендарния павилион за дюнери на ул. "Жолио Кюри".

Мястото е познато от години и обичано от жителите на квартала и се намира зад бившето кино "Изток", на пресечката с ул. "Юрий Гагарин". Пред него редовно се извиват дълги опашки. В момента там тече акцията по затварянето и премахването на павилиона.

Премахването става по заповед от 2017 г. Тогава бе отстранен и павилионът за плодове и зеленчуци в района.

На място е кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. „Ще бъдат премахнати обектите... Нямам нищо против легалния бизнес, който гражданите развиват. Нека всичко да бъде законно преди всичко. Като кмет аз съм длъжен да спазвам закона", коментира той.

В отговор на недоволството на съдържателите на павилиона, Георгиев отговори: „Това е тяхното виждане. И на Вас ако ви подарят 2 декара на морето, и Вие ще ги направите прекрасни, уверен съм.“

Собственикът на павилиона показа документ, че е платил наема за декември и януари. Той твърди, че заповед за премахване на обекта не му е връчвана. Според кмета обаче на фона на цените в София наемът е символичен, а договорът е изтекъл още през 2008 г. На въпрос защо павилионът се премахва едва сега, той заяви, че не може да отговаря за действията на своите предшественици.

На неколкократно зададен въпрос дали общината е опитала да вдигне наема, той отговори, че ако питащият знае как става това, нямаше да задава въпроса. На въпрос какво ще има на мястото на дюнерите, Георгиев каза: "Абсолютно нищо."

Междувременно на място пристигат още граждани на квартала да бранят дюнерите си, видя на място OFFNews. Пристигат и още представители на полицията. Част от гражданите се оплакаха, че заради миризмата от обекта през топлите месеци не могат да отворят прозорците си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2006

7

Петър от София

03.12 2021 в 08:20

Здравейте цял живат живея на Плиска да се твърди че това е емблематичен дюнер за София е СМЕШНО тази дупка не трябва да съществува от много години !!!Никога е не е бил квалитетен и хубав. Хубавите дюнери с големите опашки всеки ги знае от другата страна на кино Изток на улица Атанас Далчев. Там вижте как се прави бизнес а не в тая мазна дупка.Да твърдите че е емблематичен и най добрия дюнер в София е много НЕ сериозно и не проверено!!! Но това е бългърската журналистика. В прочем и аз съм колега от Нова тв.

2000

6

1878

02.12 2021 в 15:23

А д-р Делян Георгиев дали може да отговори, как стои въпроса със законния бизнес пред КАТ и "законно" разположените павилиони там?

2210

5

fishcake1

02.12 2021 в 14:15

"Премахват най-якия незаконен хотел от плажната ивица"

1414

4

Dido

02.12 2021 в 14:04

Като видим вертикално видео и ни се връщат обедните дюнери...

1905

3

2021

02.12 2021 в 13:46

В Youtube има видеа от български готвачи за Домашен дюнер. Като си направите веднъж, забравяте за купешките...

2008

2

grajd

02.12 2021 в 13:03

Не сте добре, търсите сензация само! Павилиона е незаконен и от години чакаме да го премахнат! Омръзнаха ни пиянските сбирки под балканите ни и гадната миризма. Обърнахте го на цирк вече!