Пловдивският университет приема без изпит отличници от конкурс за есе

OFFNews 18 март 2018 в 14:08 4389 0

Пловдивският университет ще приема студенти в две от специалностите си без изпит, ако са се представили отлично в националния конкурс за дванадесетокласници за есе на тема "Чуждите празници в българската култура – необходимост или подражание?

Получилите най-малко "Отличен" (5.50) могат да изберат да се запишат директно в "Етнология" и "Социална антропология" - бакалавърски програми във Философско-историческия факултет, без да се явяват на изпит по български.

Получилите от „Добър“ (4) до „Мн. добър" (5,25) могат да участват в класирането за двете специалности.

Конкурсът ще се проведе в две равностойни сесии, всяка от които съдържа три етапа, обясниха организаторите, а участници могат да бъдат всички ученици от 12. клас в средните училища в страната с интереси в областта на краезнанието, литературата, българския език, историята, етнографията, туризма и културното наследство.

За първата сесия първият етап е представяне на конкурсните материали до 22 март.

Те могат да се изпратят на адрес: [email protected], или на хартиен носител – на адрес: Философско-исторически факултет – Деканат, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, ул. „Цар Асен“ №24, 4000 Пловдив.

Есето трябва да съдържа данни за кореспонденция: трите имена на участника, град, училище, клас, пълен пощенски адрес и телефон.

Есето представлява самостоятелна писмена разработка в обем до 4 стандартни страници по посочената тема. Специално разработени насоки за подготовка на ученическо есе участниците в конкурса могат получат на сайта на факултета на следния линк: https://logos.uni-plovdiv.net/documents/35514/483594/есе-насоки 2018.pdf/e740a6eb-5ca8-43b6-926e-b5e46d04b8c6

Есето трябва да бъде придружено от декларация за авторство, която може да се свали от страницата с условията на конкурса: https://logos.uni-plovdiv.net/en/news/-/blogs/09-04-2018  или от следния линк: https://drive.google.com/file/d/1AEEPgXvXPsydXU_veEzaNw-CZcljJPEt/view

При изпращане по електронна поща, подписаната декларация трябва да бъде във формат .pdf или .jpg.

Есета без декларация за авторство няма да бъдат допускани до конкурса, предупредиха от Философско-историческия факултет.

Вторият етап е посветен на оценяването на конкурсните материали, което ще продължи до 2 април.

Есетата ще бъдат оценявани от комисия от преподаватели от Философско-историческия и Филологическия факултети по шестобалната система, с точност до 0,10. Авторите на есета с оценка минимум „Мн. добър" (4,50) ще бъдат поканени да представят своите разработки пред комисията. Крайната оценка се формира от средноаритметичния сбор на оценката от есето и от представянето пред комисията.

Третият етап е представяне на класираните писмени разработки и обявената дата за първата сесия е 9 април. Тогава всеки автор ще разполага с 15 минути, за да представи своите идеи. Членовете на комисията ще задават въпроси на участника.

До конкурса не се допускат есета, копирани от други източници.

Тези, които не успеят да се включат в сроковете на първата сесия на конкурса за есе, могат участват във втората. Нейните три етапа са съответно: предаване на есето – до 1 май; оценяване на конкурсните работи - до 11 май, представяне на класираните кандидати – 21 май, обясниха от Философско-историческия факултет.

Авторите на първите три есета, класирани от комисията, ще получат награди от Философско-историческия факултет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews