Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Пловдивският кмет ще остави на улицата 148 украинци в средата на зимата''. Предлага да се отнеме сграда от фондация за частна болница

OFFNews 15 декември 2022 в 22:29 5320 2

сградата през март

Снимка Facebook/Манол Пейков

Сградата през март 2022 г.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е предложил на Общински съвет от 1 януари 2023 г. сградата на фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" и да бъде предоставена заедно с огромния парк около нея за изграждането на частна многопрофилна болница. В сградата живеят 148 украински бежанци, от които 52 са деца. 

За това съобщи пловдивският издател Манол Пейков (ИК "Жанет 45") във Фейсбук. 

"Току-що до мен стигна новината, че докато ние с вас събираме пари за подаръци за украинските деца от "Втори дом", кметът на Пловдив Здравко Димитров официално е предложил на Общински съвет от 1 януари 2023 г. (сиреч – след две седмици) сградата да бъде отнета от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" (която я стопанисва в момента от името и в полза на украинските бежанци) и да бъде предоставена (ведно с огромния парк около нея) за изграждането на частна многопрофилна болница", написа той. 

Той допълва, че преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, сградата (четири етажа, 5000 м2) е била напълно изоставена в продължение на 7 години и публикува снимки от състоянието й през март.  

"Само за три месеца и половина украинските бежанци, които й посветиха стотици часове труд, успяха, с помощта на десетки дарители да я превърнат в много повече от просто едно годно за живот място. Освен че ремонтираха покрива и канализацията, те снабдиха помещенията с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови мивки, тоалетни и душове. Всички стаи бяха измазани и боядисани, а дограмата – сменена с чисто нов стъклопакет. В резултат на всичко това днес вътрешността на сградата е променена до неузнаваемост", допълва Пейков.

Издателят обясни, че към момента "Втори дом" е едно от малкото места в България, където украинските бежанци се чувстват закриляни и приютени: "В момента там живеят 148 души (52-ма от тях са деца), като всеки ден прииждат нови хора – особено след злополучното решение на българското правителство да остави украинските бежанци в цялата страна без подслон и прехрана".

"Втори дом" не е предвиден за заселване на бежанци, а място, където те намират временен подслон и подкрепа. Като правило хората остават там от три до шест седмици – докато се адаптират и си намерят работа и жилище. В резултат на всичко това Пловдив и околността са се превърнали в своеобразен оазис за бежанците от Украйна – към момента тук живеят над 6000 бежанци, от които над 2400 са деца", пише още той.

По думите му сета кметът на Пловдив възнамерява да им отнеме всичко и на практика да остави на улицата 148 души в средата на зимата - под обичайния претекст, че "градът се нуждае от инвестиции".

Предложението ще се обсъжда утре от 12:00 в правна комисия на Общински съвет – Пловдив, а самото гласуване в зала е на сесията на 19 декември.

Според нето не е случаен фактът, че предложението е стигнало до комисиите буквално от днес за утре – постъпва в четвъртък с цел да се гласува на комисии в петък и да се парафира окончателно в понеделник. "Така обществеността се поставя пред свършен факт – и всякаква евентуална съпротива е пост фактум", пише Манол Пейков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

16.12 2022 в 11:34

Колко жалък трябва да си за да вземеш такова решение...

-529

1

6екеr4о

16.12 2022 в 11:34

Отвратителен боклук! Алчен г+з кръв сере...
 
X

Подкастът на OFFNews