Пловдивската УМБАЛ 'Св. Георги' не намира свои грешки в случая с починалия пенсиониран лекар

Мая Младенова 17 декември 2020 в 10:20 3040 0

Снимка Facebook страница на УМБАЛ 'Св. Георги'

Пловдивската университетска болница "Св. Георги" е извършила вътрешна проверка след публикация на OFFNews, в която дъщерята на пенсионирания д-р Петър Георгиев разказва как баща ѝ е починал там. Лечебното заведение изпрати до редакцията своята позиция по случая.

Разказа на Ася Георгиева "Как загубих баща си в пловдивската болница "Св. Георги" публикувахте по-рано този месец при огромен читателски интерес.

Д-р Петър Георгиев постъпва в болницата през октомври след инсулт и без симптоми на коронавирус. Тъй като инсултът не е тежък, мъжът е изписан няколко дни по-късно, но вече със симптоми на коронавирус и без направен PCR тест. За броени дни състоянието му се влошава от вирусното заболяване и той издъхва след повторен прием в болницата. Според дъщерята му това е можело да бъде избегнато, ако той е бил тестван на място и не е пропуснал ценни дни болнично лечение след заразяване с вируса.

От болницата отговарят, че от медицинска гледна точка не е необходимо всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, в случай че не са налице медицински показания за това. И добавят:

"Приемът за диагностика и лечение следва да се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждането на други предварителни условия. Параклинични и образни изследвания, както и PCR диагностика в лечебното заведение, се назначават след клинична преценка и обсъждане за всеки конкретен случай. В конкретния случай – от медицинската документация, на базата на състоянието на пациента и клиничните прояви по време на престоя му в звеното, не се установяват основания (освен с цел презастраховане) да се инициира извършването на PCR диагностика."

По повод опасенията на семейството, че пациентът се е заразил вследствие на вътрешноболнична инфекция от Ковид-19, от университетската болница коментират:

В лечебното заведение се констатират случаи на заразени с COVID пациенти и извън клиниката по Инфекциозни болести, след извършване на PCR диагностика. Спрямо установените стандарти и правила, същите се изолират в определени за целта стаи, при спазване на противоепидемичните мерки и правила.

Попитахме и възможно ли е да се откаже тест за COVID-19 на пациент, който след постъпване и преди изписване е проявил симптоми на заболяването.

PCR диагностика в лечебното заведение се назначава след клинична преценка и обсъждане за всеки конкретен случай. Наличието или липсата на симптоми на определено заболяване е преценка на лекуващия лекар, а не на пациента или неговите близки.

Следващият ни въпрос бе редно ли е болницата да не съдейства за преместване (с носилка, линейка) на пациент от един корпус в друг, когато той е трудноподвижен.

При извършване на консултация или хоспитализация на пациент в друго звено на лечебното заведение, когато пациентът е трудноподвижен, се осигурява съдействие с предоставяне на линейка или носилка. В конкретния случай се касае за различна хипотеза – пациентът не е насочен за консултация или хоспитализация в друго звено, тъй като са липсвали индикации и клинични показатели за това. Неясен остава въпросът защо, предвид възможността за транспортиране на пациента от близките му, същият е прибран в дома си, като PCR диагностика е извършена едва 4 дни по-късно, отговарят от болницата.

Допускат ли се близки на пациентите в COVID-19 отделението като придружители? Въпросът ни бе зададен, след като дъщерята на пациента получила от персонала покана да остане и да дава лекарства на баща си, защото там нямало кой да му ги дава.

С оглед спазването на противоепидемичните мерки и правила, достъпът на придружители и близки на пациентите в COVID-отделението в Клиника по инфекциозни болести е ограничен, не на последно място и за тяхната собствена безопасност, отговарят от УМБАЛ "Св. Георги".

Редно ли е и случва ли се пациенти да се лекуват само по пътеката, по която са приети, без да се имат предвид други заболявания, както и да се отказва да им се дават допълнителни лекарства, които те приемат във връзка с други заболявания, попитахме още болницата. Оттам посочват, че "УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив осъществява комплексно лечение на пациентите си освен по профила на основното им заболяване и при констатирани други заболявания по време на престоя в лечебното заведение. Не се отказва приемането на други, допълнителни лекарства извън изписаните в лечебното заведение, като същото се съобразява с предписаната терапия."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови