Плащат пенсиите от днес, 45,3% от възрастните хора ще получат повече пари

OFFNews 07 октомври 2022 в 07:25 3739 0

НОИ

Снимка БГНЕС

Плащат преизчислените пенсии от днес

Изплащането на сумите за пенсии чрез пощенските клонове ще се осъществи в стандартния период между 7 и 20 октомври. Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес.

За това информираха от Националния осигурителен институт (НОИ).

От 1 октомври 2022 г. бяха преизчислени отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии. Това са пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях. В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност, ако размерът им, като по-благоприятен, е определен като за пенсия за трудова злополука и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност.

След преизчисленията на пенсиите за трудова дейност и различните добавки към тях от 1 октомври т.г. увеличение на сумите ще получат 894 249 пенсионери.

Общият брой лица с пенсии за трудова дейност у нас е 1 974 973, което означава, че 45,3% от пенсионерите получават по-голяма сума от пенсии и добавки през октомври в сравнение със септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови