Петиция настоява за промяна на механизмите за контрол на съдържанието в българския Фейсбук

OFFNews 01 април 2022 в 23:28 5014 3

Механизмите за контрол на съдържанието в българския Фейсбук са дефектни, алармира специално създадена онлайн петиция, която ще бъде изпратена до ЕП, ЕК, ЕС, компанията Meta и Държавния департамент на САЩ.

Петицията може да бъде подписана от всеки, който споделя това становище.

"За съжаление в последно време наблюдаваме симптоматично зачестяване на случаите, при които внезапно изчезват цели профили на знакови критични български гласове. Водещи обществени фигури губят достъп до профилите и последователите си, при което неизменно се оказва, че изказвания, насочени срещу агресивната политика на днешна Русия, нарушават т.нар. „правила на общността“. Същевременно многобройни сигнали срещу открито пропагандни профили с недвусмислена проруска насоченост, които разпространяват крайно неуместно съдържание (фалшиви новини, обиди на расова и/или етническа основа и т.н.) по правило остават безрезултатни. Системата в този случай винаги „благодари“ за подадения сигнал и уточнява, че „нарушаване на правилата на общността“ не е налице" - сигнализират авторите на петицията.

Публикуваме пълния ѝ текст:

"ДО:

Комитет за петициите на Европейския парламент

Маргарете Вестагер, еврокомисар с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“

КОПИЕ:

Meta HQ

Meta – Dublin

Телус – България

Държавен департамент на САЩ

Посолство на САЩ в Република България

Марк Гитенщайн, посланик на САЩ в Европейския съюз

Божидар Божанов, министър на електронното управление на Република България

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ,

За пръв път от десетилетия насам Европа е изправена пред опасност от пълномащабна война в самото сърце на нашия континент. Информационните технологии, чрез които черпим информация и споделяме възгледи за хода на текущия конфликт, изправят европейските общества пред нови, напълно непознати рискове за тяхната сигурност. Пред такива рискове се изправя и българското общество.

С тази петиция искаме да насочим вниманието Ви към един от тези рискове. Уверени сме, че от неговото успешно и навременно овладяване във висока степен зависи способността на Европа да реагира адекватно на всичко, което се случва на новия „Източен фронт“.

Фейсбук е основната социална мрежа, която българите днес използват за достъп до новинарско съдържание. Последните данни на Интернет института „Ройтерс“ сочат, че 64% от потребителите на социални мрежи в България използват Фейсбук за тази цел (Digital News Report 2021). По този показател България заема ПЪРВО МЯСТО сред всички европейски страни. Това означава, че начинът, по който се разпространява и контролира съдържанието във Фейсбук, има огромно значение за здравния статус на българското общество като цяло. Какви са настроенията в това общество, какви са неговите страхове и надежди, какви ще бъдат неговите избори в близко и далечно бъдеще – това в много висока степен се определя от съдържанието, което споделят потребителите, и от начина, по който то взаимодейства с тях.

За съжаление в последно време наблюдаваме симптоматично зачестяване на случаите, при които внезапно изчезват цели профили на знакови критични български гласове. Водещи обществени фигури губят достъп до профилите и последователите си, при което неизменно се оказва, че изказвания, насочени срещу агресивната политика на днешна Русия, нарушават т.нар. „правила на общността“. Същевременно многобройни сигнали срещу открито пропагандни профили с недвусмислена проруска насоченост, които разпространяват крайно неуместно съдържание (фалшиви новини, обиди на расова и/или етническа основа и т.н.) по правило остават безрезултатни. Системата в този случай винаги „благодари“ за подадения сигнал и уточнява, че „нарушаване на правилата на общността“ не е налице.

Показателни са следните няколко примера:

❌ ДАНИЕЛА ГОРЧЕВА – български общественик, главен редактор и издател на сп. „Диалог“, носител на наградата на Европейската комисия за журналистика срещу дискриминация; активен потребител на Фейсбук от 2010 г. с чиста история на профила; блокирана в началото на февруари за два месеца за изказване срещу Владимир Путин.

❌ ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ – професор по политически науки, блокиран за два месеца в края на февруари 2022 г., непосредствено след началото на руската инвазия в Украйна за критични коментари, насочени срещу Путиновия режим.

❌ НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ – професор по национална и регионална сигурност, бивш президентски съветник, блокиран със същите съображения и по същото време.

Сравнете това с непокътнатия профил на КОСТАДИН КОСТАДИНОВ – лидер на партия „Възраждане“ и организатор на антиваксърските протести от януари тази година, завършили с опит за погром над Народното събрание в София. На същия е наложена десетгодишна забрана за влизане в Украйна в качеството му на „руски агент“. Тук свободно могат да се прочетат например:

⚫ Намеци за изпращане на политически противници "в Белене" и "урановите мини".

⚫ Предложения България да бъде подложена на „денацификация“ по примера на Украйна.

⚫ Призиви за „смачкване на продажната антибългарска паплач“.

⚫ И значителен брой други преки или косвени форми на реч на омразата и насърчаване на насилие на политическа, етническа или расова основа.

Или пък обърнете внимание на твърденията на Елена Гунчева – една от депутатите на Костадинов. Наскоро тя изрази "надежда", че Русия разполага с "високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата" (т.е. на Херо Мустафа, настоящия посланик на САЩ в Република България). Въпреки многобройните доклади, системата продължава да настоява, че позицията на Гунчева "не нарушава Стандартите на общността".

‼️Всичко това ни дава увереност да смятаме, че в българския случай е налице СИСТЕМЕН ДЕФЕКТ В МЕХАНИЗМА ЗА КОНТРОЛ НА СЪДЪРЖАНИЕТО във Фейсбук, собственост на компанията „Мета“.‼️

Предположението ни (въз основа на вътрешна информация, предоставена от източници, пожелали анонимност) е, че няколко фактора допринасят за отключването на този дефект:

Първо, наличната технология не успява да предпази потребителските профили от натрупване на „тролски“ сигнали. Това помага на наемниците в „трол фабриките“ да таргетират и заглушат критичните гласове.

Второ, опасяваме се, че квалификацията и способностите на служителите на Фейсбук, които са отговорни специално за контрола на българоезично съдържание, са на ниво, което не позволява качественото изпълнение на работните им задачи. Имаме сериозни основания да мислим, че българоезичните модератори често не успяват да се откъснат от лични политически и геополитически вкусове на работното си място.

Може само да се гадае доколко местните ръководства на фирмите подизпълнители толерират или насърчават това – в публичното пространство липсва пълна и прозрачна информация за тези фирми.

Разбира се, никоя медийна платформа не е предпазена от грешки. За да могат да бъдат поправени грешките, нужен е механизъм за ЕФЕКТИВНО НОСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ. Отговорността обаче не може да затворена в рамките на анонимизиран технологичен процес – тя винаги трябва да е ЛИЧНА. В този смисъл молим за предприемане на спешни стъпки за:

ЗАЩИТА: Изграждане на защитни механизми за контрол и отчетност на центровете за модериране на съдържанието, които да не позволяват превръщането на последните в спомагателни звена на „фабриките за тролове“ в рамките на ЕС.

ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ: Въвеждане на общоевропейска регулация, която не позволява анонимно взаимодействие между модератори на съдържание и потребители на Фейсбук.

ОБРАТНА ВРЪЗКА: Гарантиране на канал за лична обратна връзка между засегнат потребител и съответния център за модериране на съдържание в рамките на ЕС в случаи на налагане на тежки ограничения на даден потребителски профил.

ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ: Гарантиране на достъп до пълна и ясна информация за гражданите на ЕС относно това кои са центровете за модериране на съдържанието на съответния език и кои са фирмите подизпълнители, които ги обслужват.

ГЛАСНОСТ: Даване на гласност за този проблем, който едва ли е ограничен само в рамките на България.

Уважаеми евродепутати, не разполагаме с излишно време. За да бъде политически здрава, Европа трябва да бъде и медийно здрава. А за да бъде здрава, тя трябва да се погрижи социалните мрежи в интернет да се съобразяват с „правилата и условията“ на реалната европейска общност, в която живеем – и в която те, социалните мрежи, развиват своите бизнес модели и реализират растеж и печалби."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

02.04 2022 в 01:02

Толкин го е казал отдавна - троловете са винаги на страната на орките.

5827

1

pisnamiotmutri

01.04 2022 в 23:46

Може би не знаете, но преди 4-5 години когато започнаха терористични атентати партия ГЕРБ като управляваща получи достъп до административен инструмент под предтекст защита на национална сигурност. От тогава администраторите за България са си хора на ГЕРБ. Много неприятно, но факт. Затова и ГЕРБ си позволяват да ползват толкова ботове и тролове без да бъдат наказвани, а хора като Манол Глишев стигнаха до създаване на десети профил. Не беше изненада, че послания с по 100 долара инвестиция в реклама от младежкото герб предизвикваха паникаха паника. Просто надуваш с ботове и тролове, пускаш рекламка да достигне до необременени с партията хора и в един момент става viral.