Пчеларите се вдигат на протест, искат компенсации от държавата

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2021 в 09:59 986 0

Заради високата смъртност и липсата на регламент за установяване на причините на смъртността при пчелите, пчелари са в протестна готовност. Те настояват и за компенсации за загубите си.

"Няма методология при установяване на причините за смъртността при пчелите, липсва и нормативна промяна. От 8-те страници с исканията ни нищо не се случи. Необходима е база, която да установява причините за смъртността при пчелите. Пчеларите, освен че ще загубят доходите си, обществото ще загуби пчелни семейства. Очакваме да бъде покрита финансовата загуба". 

Това заяви Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация пред БНТ. 

Според него смъртността е следствие на много различни фактори, а не единствено на отравяне. "Над 51% са загубите. Под 400-500 хиляди кошера ще останат, което е проблем за националната сигурност", добави Илиев.

"Не съм съгласна, че държавата не прави нищо, за да се решат проблемите в сектор "Пчеларство". По инициатива на пчеларите и пчеларските асоциации беше изменена Наредба 13, която е за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяния, като този процес започна още през 2019 година", отговори главният експерт в БАБХ Любинка Донкова. 

Според нея основните промените в наредбата са довели до значително подобряване на законодателството в сектора и със създаването на електронна платформа за оповестяване на растително-защитните мероприятия.

Целта на платформата е пчеларите незабавно да бъдат предупредени при провеждането на такива мероприятия, за да предприемат мерки за предпазване на пчелните кошери. Донкова цитира данни на земеделското министерство - за миналата година на сектор "Пчеларство" са изплатени над 13 млн. лева по различни програми.

Тя призова пчеларите да се регистрират в платформата, тъй като до момента от 13 000 само 4000 са го направили. 

На въпрос дали се прикрива смъртността при пчелите заради това, че еврофинансиране се получава на база пчелно семейство Донкова заяви, че не може да отговори със сигурност. 

В Русе също подкрепят готовността за протест, като техните искания са пчеларството да бъде извадено от сектор "Животновъдство".

Пръсканията на земеделците да стават нощно време, да може поне да не улавят летящата пчела, както беше законът отначало, да се пръска сутрин в 10 -11.00 ч. и следобедно пръскане, пчеларите нямат никаква възможност да приберат тези пчели, каза пчеларят Мехмед Мехмедов. Едно от исканията им е да има борса за мед, за да избегнат монопола на търговците, които се занимават с изкупуването му от производителите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !