Патриарх Неофит откри православен медицински център

OFFNews Последна промяна на 23 май 2016 в 12:24 3469 3

Патриарх Неофит откри нов православен медицински център в София. Идеята за създаването nа центъра е на д-р Елена Станчева и е съвместен проект на Софийска св. митрополия и православно сдружение „Св. Марина“, съобщава сайтът "Добротолюбие". 

Центърът бе открит с тържествен водосвет от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата.

„От доста години имам огромното желание да мога да развивам благотворителност, затова преди 15 години създадох моята здравна фондация „Гина“, в памет на моята майка, която си отиде твърде млада“, каза д-р Станчева на откриването на центъра. Тя подчерта още, че иска в края на своя професионален път да поработи и за душата си и да направи нещо, „което да се помни, а и да придобие и други последователи и продължители“.

„Православният Медицинският център, който много желаехме, е вече факт. Тук ще работят добри специалисти и всеки, който почувства необходимост, ще получи помощ от ръката на вярващ човек, от лекар, който ще му вдъхне надежда за бъдеще“, заяви патриархът.

Медицинският център „Гина“ е здравно заведение за извънболнична медицинска помощ. Той ще работи съвместно със Софийска св. митрополия, като в него спокойно ще могат да приемат медицинска грижа свещеници и монаси от Софийска епархия, а и от Българската църква по принцип. Центърът работи и със Здравната каса, а инициаторите обещаха скоро да се започне и процедура по създаване на безплатни прегледи веднъж месечно за социално слаби хора.

Освен духовници в центъра ще могат да се лекуват ученици от Софийската духовна семинария, както и студенти от Богословския факултет.

„Освен свещениците и хората, трудещи се в Църквата, всеки един, който дойде, може да получи медицинска помощ“, казват организаторите. В момента православният медицински център разполага с 12 специалисти, а до края на годината ще бъдат привлечени още 4. В него има и трима общопрактикуващи лекари и ще се извършват апаратни и инструментални изследвания. Центърът работи в партньорство и с близката до него Военномедицинска болница.

Центърът се намира на адрес: ул. „Княз Борис 1“ 14 (в близост до НДК). Тел. за връзка:02-495-00-99, 0899-368-099.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9873

3

emanuilis

23.05 2016 в 19:42

Не. Иначе казано може да го тълкувате като обичаен „бизнес проект" в центъра на София.
Ако целеше да лекува благотворително здравнонеосигурени лица, щеше да бъде изграден в северо-западна България, например. С покровителството на Църквата, разчита да си осигури гарантиран поток от пациенти в „черни дрехи". Печалбата ще бъде разделена, все някак.

25545

2

Izalina

23.05 2016 в 16:14

Гаранция няма, но поне звучи като добро пожелание :)