Quantcast

Първата дама за Валери Симеонов: Позор

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2018 в 17:02 7891 2

Съпругата на президента Десислава Радева определи като "позор" думите на вицепремиера Валери Симеонов, че майките на деца с увреждания са "кресливи", а децата им - "уж болни".

"Репликата, изречена от него преди няколко дни мога да окачествя само с една дума – позор. Позор за него, че посмя да се отнесе надменно-присмехулно към болни български деца и проблемите на техните родители. Позор за неговата партия, която самоотвержено го защити с нарочна позиция. Позор пак за него (вицепремиера ни), когато самодоволно обяви, че стои твърдо зад думите си. Позор за тези от нас, които са избрали такъв човек да ни представлява и работи в наш интерес", написа първата дама в личния си фейсбук профил.

Тя цитира още конституцията, където е записано, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата, а достойнството на личността е гарантирано.

Ето какво написа Десислава Радева във Фейсбук:

Когато в семейството се роди нездраво (в общоприетите разбирания) дете, навярно родителите са изправени пред съдбовно решение – дали да го задържат и отглеждат. Сблъскват се емоциите и надеждата, разумът и мисълта за бъдещето. Но веднъж взето, решението съдържа в себе си осъзната родителска отговорност.

Може би през годините родителите, в моменти на пълно изтощение и отчаяние, са се питали негласно „Дали не сгреших?”. Но бързо, виновно и с неудобство от самите себе си са изхвърляли този въпрос от главите си. Това, разбира се, са само мои предположения.

Когато синът ми беше на 10 години, в класа им дойде Ина - дете с ДЦП. В количка. Добро, усмихнато, слънчево дете. Явно и учителите, и родителите си бяхме свършили добре работата, защото Ина се чувстваше спокойна и съвсем на място в класната стая.

Децата я включваха във всичките си игри, помагаха й, държаха се с нея по същия начин, по който се държаха един с друг. Те я правеха щастлива, защото се усещаше като една от тях. А тя правеше нас, родителите, щастливи, защото учеше децата ни и нас самите на човещина.

Човещина, която не усетих от вицепремиера ни Валери Симеонов.

Репликата, изречена от него преди няколко дни мога да окачествя само с една дума – позор.

Позор за него, че посмя да се отнесе надменно-присмехулно към болни български деца и проблемите на техните родители.

Позор за неговата партия, която самоотвержено го защити с нарочна позиция.

Позор пак за него (вицепремиера ни), когато самодоволно обяви, че стои твърдо зад думите си.

Позор за тези от нас, които са избрали такъв човек да ни представлява и работи в наш интерес.

Предполагам, г-н Симеонов е запознат с член 14 от Конституцията на Република България, където е записано, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата.

Има и още един важен текст там – чл.4, ал.2, където Република България гарантира достойнството на личността.

Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване. За себе си и децата си. Лично за мен те са герои, направили по-трудния, но по-човешки избор, ако помним случая Могилино...

Подходът „Има черни тениски – има проблем...” се е провалил в исторически план. Според мен, за да ни има като българи не бива да се примиряваме с опитите за погазване на човешкото достойнство.

За да е съвсем ясно, ще прибегна до тълковния речник. Не за думата „Човещина”. За нея не е нужен речник, а сърце. А за думата „Позор” - срамно, унизително положение, което предизвиква презрение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

2

Лопе де Вега

23.10 2018 в 07:54

37 милиона детски тела и няколко бавачки.

22092

1

Стефан

22.10 2018 в 21:46

Айде още една се из... във вентилатора.
Мадам, като нещо се първенееш, вземи да почетеш и нещо друго, освен бг-мама. Примерно история.
Не ме разбра ли? Ми, може да погледнеш как и защо Израел се изтегли от Ливан през 80-те. Колко милиона трупа, чии, струваше това, и как нито Израел, нито останалия свят още не са успели да се оправят нито с Хизбула, нито с другите последствия.
А тогавашните тамошни мамчета не понесоха отговорност за безумието си. Нито се извиниха, каквото и да значи това.
Дама, разбираш ли ... Първа. Дъщеря тръмпова.