Парите за висок рейтинг ще отиват само в най-добрите университетски специалности

Александра Маркарян 06 януари 2015 в 13:47 2724 0

Проф. Тодор Танев

Снимка Сергей Антонов

Проф. Тодор Танев

Промени в начина на разпределяне на допълнителната държавна субсидия за университетите с висок рейтинг планира Министерството на образованието. Те са заложени в проект за изменение на постановление 121 на Министерския съвет от 2012 г., които са внесени за обсъждане.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев предлага допълнителната субсидия, определена заради висок рейтинг на дадени професионални направления задължително да бъде насочвана към тези направления, а не да покрива други разходи на университета.

Общо 25.5 млн. лева ще бъдат разпределени между университетите заради висок рейтинг.

В методиката, по която ще става това, се правят и други изменения. Сред тях е включването на нови индикатори за оценка на направленията "Изобразително изкуство", "Музикално и танцово изкуство" и "Театрално и филмово изкуство".

Сега висшите училища по изкуствата имат по-нисък рейтинг заради факта, че развиват в по-голяма степен художествено-творческа дейност и в по-малка - научна дейност. Промените се предлагат именно с цел преодоляване на тази негативна тенденция, разяснява проф. Танев в приложените към проекта мотиви за предложените изменения.

Изменя се и датата, към която се отчитат стойностите на индикаторите, определени в рейтинговата система на висшите училища в Република България. Сега тя е 1 януари на годината, за която се определя субсидията. Променя се на 30 септември на предходната година.

"Рейтинговата система се актуализира ежегодно към месец октомври с данни въз основа на посочените по-горе индикатори. Публикуването на Рейтинговата система на висшите училища през месец октомври е целесъобразно предвид факта, че едно от основните й предназначения е да служи като инструмент за избор на висше училище, съгласно нагласите и потребностите на заинтересованите страни. Това е и периодът, когато стартира кандидат-студентската кампания", разяснява проф. Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови